N-am schimbat nimic, deocamdată. România ne bagă în groapă
25/11/2019
BMW R18: 91 cp și 158 Nm
02/12/2019

Singur-singurel, iarna în Siberia. Pe o motocicletă din ’87

Mark are 45 de ani și n-are de lucru la iarnă. Vrea să ajungă la Oymyakon, Polul Frigului, în Ianuarie. În Oymyakonul ăsta, pentru cei care nu știu, -55 de grade e ceva normal, doar sub temperatura asta copiii nu se mai duc la școală. Minimele de -60 sunt la ordinea zilei în ianuarie și s-au înregistrat și -71. Doar în Antarctica a înregistrat cineva temperaturi mai scăzute. 

L-am descoperit documentându-mă despre Karolis Mieliauskas, un lituanian care a făcut același lucru anul trecut. Dar spre deosebire de acesta, polonezul Mark pleacă singur, fără echipă tehnică, fără echipă de filmare. Singur-singurel, doar el și motocicleta lui de 33 de ani, o Honda XL600M. E răcită pe aer (suntem siguri că nu va avea probleme cu răcirea) și instalația electrică nu suportă mai mult de niște mănuși încălzite. 

Merge cu anvelope TKC 80 în care a înfiletat, singur, 700 de suruburi. 

Iar Mark e hardcore până la capăt. Vrea să facă tot drumul pe roți. De la el din Tychow, Polonia, tocmai până la Oymyakon. 10.000 de km. Și-a luat pentru asta o lună – cam puțin având în vedere condițiile de iarnă, când te poți trezi cu viscol din senin, iar afară e mai mult întuneric, mai ales în Siberia. 

Așadar, Moscova, Irkutsk, Iakutsk, Oymyakon. Un drum pe care l-am făcut parțial, vara, cu BMW F850GS, anul trecut. De pe la Iakutsk încolo se face foarte frig, începe Kolima Highway, Drumul Oaselor, iar localitățile sunt din ce în ce mai rare. O regiune aspră, presărată cu cadavrele milioanelor de oameni care-au putrezit în Gulagurile lui Stalin. 

Apoi, Mark va lăsa motocicleta la Irkutsk și o va prelua din nou la Moscova. 

Mark nu e la prima călătorie de iarnă. Și-a făcut mâna cu o tură la Nordkapp. Îl urmărim pe pagina lui de Facebook și stăm de vorbă cu el la întoarcere.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

1 Comment

  1. Florin Floroi spune:

    Fascinant ce pot face unii oameni, singuri !
    Cu siguranta va trebui sa ajunga pe Discovery.
    La noi la 10 grade putini mai sunt pe strada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.