Lane filtering-ul – strecurarea motocicliștilor printre mașinile blocate în trafic este, potrivit studiilor, mai sigur și mai eficient pentru toată lumea. În unele țări este admis, în altele e un subiect controversat, iar în România nu este reglementat și creează interminabile discuții.
(Articol publicat inițial în aprilie 2015, varianta actualizată)
Animația de mai jos este mai veche, dar trebuie luată în seamă. A fost realizată de o firmă de avocatură din Australia care face lobby pentru lane-filtering. Astfel de acțiuni au loc în mai multe țări din lume unde lane-filtering-ul este interzis. În timp ce mulți șoferi consideră că lane-filtering-ul este periculos (pentru oglinzile lor și pentru sănătatea noastră), există mai multe studii care arată că devansarea mașinilor blocate în trafic este nu doar firească, ci și mult mai sigură. Filmul de mai jos e doar o dovadă concisă care arată beneficiile lane-filteringului.
Lane filtering vs. lane splitting – diferente de terminologie
In anumite tari, precum și-n filmule de mai sus, se face deosebirea intre cei doi termeni – „lane splitting” si „lane filtering”.”Lane filtering“, care presupune devansarea mașinilor blocate în trafic, sau care se deplasează cu viteză redusă (de obicei, mai mică de 30 de km/h). Pe de altă parte, lane splitting-ul se referă la aceeași manevră, dar executată la viteze mai mari, care este considerată mai periculoasă.
Cum e în România
În România lane-filterring-ul și lane-splitting-ul nu sunt reglementate ca atare, iar de aici apar tot felul de confuzii, discuții și controverse. Teoretic, manevra este permisă atâta timp cât nu depășești un marcaj de linie continuă, așadar nu vei primi, în mod normal, amendă pentru așa ceva.
Pe de altă parte, dacă lane-filteringul nu este reglementat ca atare și nu există reguli pentru executarea manevrei, pot exista abuzuri și, totodată, atât motocicliștii cât și șoferii pot greși, ceea ce duce la accidente.
Ghid de „bune practici“
Ne întoarcem în Australia – Statul New South Wales – unde, din iulie anul trecut, lane-filtering-ul este reglementat ca atare. Autoritatea pentru transporturi din zonă a dus o campanie de educare pentru ca manevra să fie executată în siguranță. Făcând abstracție de faptul că acolo se circulă pe stânga, putem trage câteva învățături din regulile lor.
La ce să fim atenți în România
Desigur, ce-am văzut mai sus trebuie adaptat la condițiile noastre de trafic, mai… speciale. Așadar, ochii-n patru la:
2 Comments
Un indicator mai util decat cele mentionate mai sus este suma totala de rambursat. Aceasta include toate costurile pe care le implica un credit, fiind astfel mult mai relevanta decat rata lunara sau rata dobanzii. Insa spre deosebire de DAE , suma totala de rambursat nu tine cont de valoarea in timp a banilor. Inflatia face ca valoarea in timp a banilor sa se modifice.
[…] care am mers, cei pe două roți fac la fel. Detalii mai multe găsiți în articolul ăsta de la PeMotoare. Acolo vedeți avantajele, dar și măsurile de precauție pe care trebuie să le iei când recurgi […]