Honda pregătește noua Africa Twin – mai mare și mai tare
08/02/2019
Urmează o săptămână cu 11 grade. Atenție la frig, aderență și gropi
16/02/2019

Cu motocicleta, la -50 de grade, în inima Siberiei

Karolis Mieliauskas tocmai a ajuns la Oymyakon – polul frigului – un orășel din Yakutia, Siberia, unde temperatura coboară în această perioadă a anului la -60 de grade Celsius. Lituanianul a traversat, astfel, o parte din Drumul Oaselor, în toiul iernii, pe motocicletă. 

Karolis Mielauskas are 36 de ani și călătorește cu o Yamah Tenere. După ce-a făcut un drum de Vladivostok, o tură în Maroc și o călătorie pe Baikalul înghețat, lituanianul a trecut într-o zonă mai extremă: de la Yakutsk la Oymyakon, în luna februarie, când media zilnică e undeva la -40 de grade Celsius. 

Îmbrăcat cu multe straturi și blindad de stickere, a aterizat la Yaktusk, punctul de pornire, pe 01 februarie. Și-a asamblat motocicleta și a plecat la drum, traversând râul Lena pe roți. Acum râul e înghețat. Oymyakon este undeva la 30 de km nord de Tomtor, un orășel de pe Kolima Highway. Mai multe despre această călătorie, pe Facebook și thecoldestride.com

Am făcut si eu drumul astă-vară, dar fără să trec pe la Oymyakon, care nu m-a interesat în mod deosebit. Este vorba despre Kolima Highway, un drum neasfaltat dintre Yakutsk și Magadan. Paradoxal, iarna se circulă mai ușor decât vara – dacă nu iei în calcul frigul năucitor. Vara, dacă plouă, nisipurile din zona Churapcha se transformă într-un noroi foarte alunecos de unde nu mai poti ieși. Apar gropi. Râurile se umflă și te poți trezi blocat. Și surprizele pot continua. Iarna, în schimb, totul este înghețat. 

Mai jos, filmul PeMotoare, de pe Drumul Oaselor.

Aceasta nu e prima experiență moto pe Drumul Oaselor, iarna. Dan Popescu, un motociclist român, a fost primul motociclist din istoria forumist-consemnată care s-a aventurat iarna pe Drumul Oaselor. Prima încercare a făcut-o în 2010, vara,  dar a lăsat motocicleta în Siberia. Apoi s-a întors în martie 2012 –  expediția auto-moto Bilet de Lup. S-a urcat din nou pe motocicletă – o Aprilia Pegaso și a mers pe Drumul Oaselor, unde a pus o plachetă în memoria românilor deportați în acea parte a Siberiei.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.