Căști Adventure – Cele mai bune pentru 2019
07/02/2019
Cu motocicleta, la -50 de grade, în inima Siberiei
10/02/2019

Honda pregătește noua Africa Twin – mai mare și mai tare

Sunteți gata pentru zvonurile momentului? Noua Africa Twin va avea un motor mai mare și mai puternic, care să îndeplinească normele Euro 5 și numele de cod va fi CRF 1100L. Pe lângă asta se vorbește de un rezervor de 20 de litri și de mai multe dotări. Dar să le luăm pe rând. 

Toată discuția intră la capitolul “zvonuri”. Iar primul este că noua Africa Twin va fi prezentată la toamnă și va ajunge pe piață în 2020. Motivul? Toată lumea va trece la Euro 5, iar pentru asta toți producătorii vor trebui să facă modificările de rigoare. Cei mai mulți preferă să crească capacitatea cilindrică a motorului, pentru a nu pierde din putere. Au făcut-o cei de la BMW, cu R1250GS și probabil că așa ceva se va-ntâmpla și-n cazul Honda. Capacitatea cilindrică va crește de la 990 cmc la 1080 de cmc și va aduce aproximativ 5 cai putere în plus. Nimic despre o eventuală distribuție variabilă – păcat, pentru că Honda a lansat V-Tec-ul în 1983, pe CBR400.
Și nu e doar motorul. Se mai spune că Honda Africa Twin – în versiunea de bază – va avea un rezervor mai mare: de la 18 la 20 de litri. În plus, se mai zvonește că transmisia DCT va fi îmbunătățită și că display-ul actual va fi înlcuit de un TFT. La capitolul confort va intra opțiunea keyless ride. Niciun zvon despre cruise control – deși credem cu tărie că de data asta se va întâmpla – și despre anvelope tubeless. 

Honda Africa Twin – rețeta succesului

Când s-a lansat, în 2016, Africa Twin a venit cu promisiunea “True Adventure”. Ajutată de mitul legendarei NXR 750, a fost una dintre cele mai așteptate motociclete din ultimii ani. Africa Twin era un nume greu și toată lumea aștepta o motocicletă adventure japoneză simplă și fiabilă. A venit fără electronicele la modă pe motocicletele mai mari, fără moduri de mers și IMU – o motocicletă simplă cu care să pleci în jurul lumii. 

Dar lucrurile au evoluat repede, iar în 2018 Honda a introdus accelerația “throttle by wire” cu patru moduri de mers și cu un control al tracțiunii pe șapte nivele. Mai mult, a lansat versiunea “Adventure Sports”, cu rezervor de 24 de litri. Debutul Africa Twin a fost unul de mare success – s-a impus repede și urcat în clasamentul vânzărilor, unde se află imediat în spatele BMW R1200GS. 

Africa Twin a venit cu o poziționare foarte intelingentă. Mai mică și mai ieftină decât R1200GS și KTM 1290, dar mai mare și mai confortabilă decât motocicletele de clasă medie ca F800GS și Tiger 800. Iar prin această tactică a câștigat foarte mulți clienți. Dar nici competiția n-a stat degeaba: BMW a lansat F850GS, Triumph a venit cu o nouă versiune de Tiger 800, iar KTM trage tare cu 790 Adventure și cu 1090 Adventure. Așadar, clasa s-a cam aglomerat. 

Dar Honda face o nouă mișcare prin creșterea cilindreei, iar Africa Twin se va simți din nou mai rapidă și mai puternică decât rivalii. De altfel, în testul nostru de anul trecut, Africa Twin a fost mai rapidă decât F850GS și decât Tiger 800 – chiar dacă noi aveam pe mână versiunea Adventure Sports – cea mai grea motocicletă din test. Pe lângă capacitatea cilindrică, vor fi acele opțiuni de confort, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla cu prețul – pentru că display-urile TFT și tehnologiile de acest gen costă. Și-ar mai fi ceva: e o tendință cu motocicletele adventure – de la an la an, de la versiune la versiune, devin mai grele. Sperăm ca Africa Twin să nu ia prea multe kilograme cu acest update. 

Urmărește filmele noastre cu Africa Twin:

Probabil că Honda nu va schimba prea multe la design și la ciclistică – nici n-ar avea de ce, Africa Twin arată foarte bine și se pilotează excelent. Motocicleta din fotografia pe care-am ales-o pentru a ilustra acest articol este conceptul Enduro Sports creat de departamentul R&D Honda. Iar ce vedem pe coperta revistei japoneze este o randare, dar nu credem că Africa Twin va împrumuta farurile alungite.

Cam astea ar fi zvonurile momentului și nu știm în ce măsură se vor confirma. Un lucru e clar: Honda ascultă feedback-ul din piață și vine cu îmbunătățiri, de la o generație la alta. Și-ar mai fi un zvon pe care-aș vrea să-l aud: un CRF750L. Că s-o numi Transalp sau altfel, nu mai contează. Dar cu o Africa Twin care se duce deja în 1100 de cmc, o versiune mai ușoară și mai ieftină, cu motor mai mic, n-ar suna deloc rău pentru orice pasionat de aventură. Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.