Ștergătorul de vizieră
02/10/2013
Scandalul Range Rover vs. motocicliști: doi bikeri arestați, alți doi urmăriți
02/10/2013

Noul cod rutier se adoptă astăzi. 9.600 de lei, amenda maximă. Update: Adoptarea a fost amânată

UPDATE: Deși trebuia să se adopte miercuri prin ordonanță de urgență, impunerea noului Cod Rutier a fost amânată.  Amenzile s-au mai îmblânzit față de forma inițială, dar tot vor ajunge la 9.600 de lei.

UPDATE: Politicienii nu s-au înțeles în privința noului Cod Rutier. Deși atât premierul Victor Ponta, cât și ministrul de Interne spuneau că legea va fi adpotată miercuri prin Ordonanță de Urgență, adoptarea legii a fost amânată.

Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să introducă în Codul rutier şi alte modificări decât cele legate de amenzi, precum asigurări că autorul unui accident grav nu va rămâne în posesia permisului până la o decizie definitivă a instanţei, spunând că altfel nu va accepta proiectul.

Cea mai mare amendă va fi de 9.600 de lei, față de 16.000, cât fusese propus inițial în Codul Rutier. Totodată, suspendarea permisului se va face pe o perioadă de maxim doi ani, față de cinci cât era menționat în propunerea supusă inițial dezbaterii publice. Aceste sancțiuni sunt incluse în prevederile finale ale noului Cod Rutier și că astăzi ar mai putea fi făcute modificări, doar dacă vor exista „amendamente demne de luat în considerare“, a declarat Stroe citat de agenția Mediafax.

Noul cod rutier va conține sancțiuni mai blânde față de cele din prima formă. Atât valoarea amenzilor maxime cât și perioada de suspendare a permisului au fost reduse la jumătate. Așadar, pentru abaterile din clasa a VI-a de sancțiuni, participanții la trafic vor primi între 51-120 de pct amendă (maxim 9.600 lei), față de 200 pct amendă (16.000 de lei).

Potrivit noului cod rutier,  poți rămâne fără permis pentru doi ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie încălcată este:

– conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul,
– conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia sau în care se desfăşoară în mod normal,
– depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus
– nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată

Totul, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală, se arată în proiectul de lege pentru noul cod rutier.

Citește și:

Dezbatere PeMotoare: Rezolvă creșterea amenzilor problemele din trafic

În prima formă a proiectului noului cod rutier, publicată acum nouă zile, cea mai mare sancțiune de acest fel era suspendarea permisului pentru cinci ani.

Din forma revizuită a noului cod rutier a fost scoasă sancționarea cu amendă din clasa a VI-a și suspendarea permisului pentru doi ani pentru cei care trei pe roșu. Conform noului cod rutier, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului va fi sancţionată gradual, în funcţie de gravitatea consecinţelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile şi de la 6 la 8 puncte amendă.

În forma revizuită a proiectului pentru noul cod rutier au mai fost prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după:

– neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor
– Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere,
– Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată;
– conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia;
– depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
– conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.

Noul cod rutier va fi votat după ce proiectul de lege inițial, adus în dezbatere publică, a stârnit multe controverse din cauza amenzilor mari.



Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

1 Comment

  1. […] spune că, în propunerile pentru noul Cod Rutier a aplicat regulile europene în ceea ce privește consumul de alcool. Până la 0,2 (miligrame […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.