2019 BMW S1000RR vs. Ducati Panigale V4R – Test pe Motor Park România
06/09/2019
Long Way Up: McGregor și Boorman, pe Harley-Davidson LiveWire
09/09/2019

Adaptive Cruise Control – noua modă în clasa adventure

A trecut demult vremea în care motocicletele adventure erau doar niște mașinării simple care să te ducă în orice colț din lume. Acum formează cel mai important segment din piață, iar producătorii aruncă în joc cele mai scumpe tehnologii, într-o adevărată “cursă a înarmării“. Ultima pe listă, adaptive cruise control.

Au apărut recent pe net niște așa-zise fotografii spion cu noua Ducati Multistrada 1260 GT (nu, se pare că n-are motor V4 deocamdată). În “nasul” și pe codița motocicletei vedem două radare, care vor fi folosite pentru funcția adaptive cruise control. Adică motocicleta își ajustează viteza în funcțe de obiectul care se află în față. Cât despre radarul din spate, e posibil să fie folosit pentru avertizarea obiectelor aflate în unghiul mort. Nu știm dacă va exista și o funcție de frânare care să se bazeze pe acel radar.

Fotografiile au fost publicate de MCN

Ducati a vorbit în mai multe rânduri despre această tehnologie și despre introducerea ei odată cu anul 2020. Totul face parte dintr-un pachet de măsuri pentru sporirea siguranței – “Safety Plan 2025”. Și se pare că Multistrada GT e prima motocicletă Ducati care primește această tehnologie. Nu e vorba despre o versiune cu motor V4, ci despre o variantă touring, cu tehnologii de top, a modelului 1260 Multistrada. 

Tehnologia e folosită de ani buni în piața auto, dar e o premieră pentru motociclete. Totuși, Ducati nu e singurul producător care va implementa acest lucru la modelele 2020. Tot în niște imagini scăpate pe net cu viitorul KTM 1290 Super-Adventure observăm un radar introdus discret în partea central-posterioară a farului LED. 

Ambele modele vor fi prezentate în această toamnă și, cel mai probabil, le vom vedea la treabă de anul viitor.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

1 Comment

  1. Sorin spune:

    Tehnologia asta n-are ce cauta montata pe far… Trebuie introdusa cat mai compact in cadrul motorului. Numai niste motociclisti de Duminica se pot bucura, naiv, de aceste noutati! Motocicletele cad si se julesc rau de tot pe mecla, laterale, etc.. dai un purcoi de bani sa distrugi radarul ala cand te pupi cu un obstacol..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.