Ducati va avea șase noi scramblere în 2017
18/10/2016
Triumph Bobber 2017 – Primele fotografii oficiale
20/10/2016

Medalie de aur pentru Mani Gyenes la Six Days

Emanuel Gyenes a devenit primul român care obține medalia de aur la International Six Days Enduro, cursa privită drept Jocurile Olimpice din motorsport, fiind în același timp și cea mai veche competiție off-road din calendarul Federației Internaționale de Motociclism.

mani-gyenes-finis-raliul-marocului-2016

Luna octombrie a început pentru pilotul Autonet Motorcycle Team cu două competiții pe care le-a tratat ca un antrenament pentru Dakar 2017. A concurat mai întâi în Raliul Marocului, ultima etapă din actualul sezon al Campionatului Mondial de Rally-Raid, iar la revenirea în Europa s-a oprit la Navarra, în Spania, pentru a concura la International Six Days Enduro (ISDE).

Raliul Marocului (1-7 octombrie)

Revenirea în Africa după o absență îndelungată – ultima dată Mani a concurat în Sahara în 2010 la Raliul Tunisiei – a fost gândită ca un antrenament pentru Dakar 2017 datorită necesității testării și setării noilor suspensii. Din păcate, cedarea lanțului în speciala a treia l-a împiedicat să obțină și un rezultat mulțumitor în clasamentul general. De fapt, ajutorul dat de un berber, care i-a făcut o improvizație folosind două pietre și o șurubelniță, a fost cel care l-a dus pe Mani la finiș. Sătmăreanul a plecat din Maroc cu un loc 29.

mani-gyenes-r-marocului-2016-desert

Six Days (11-16 octombrie)

International Six Days Enduro este cea mai veche competiție FIM din ramura de off-road, iar ediția desfășurată anul acesta la Navarra, în Spania, a fost cea cu numărul 90.

De la motocicleta de rally-raid folosită în Maroc, Mani a trecut la motocicleta de enduro concurând pentru prima dată la o competiție internațională cu o motocicletă în 4 timpi. Aceasta a fost cea de a cincea participare a sătmăreanului la Six Days, cursa de șase zile în care anul acesta au fost de parcurs 1.300 de km. Sunt cinci zile de enduro clasic cu probe speciale, iar în ultima zi se concurează pe un traseu de motocros.
De-a lungul timpului Mani a strâns patru medalii de argint și în acest an a obținut primul aur din istoria participărilor riderilor români.

Fiind o cursă de anduranță medaliile se atribuie după un anumit procentaj. Astfel, dacă ai până în 10% din timpul celui mai bun clasat primești medalie de aur, dacă ai până în 25% medalie de argint și până în 50% medalie de bronz.

Mani Gyenes: ”A fost un traseu cu multă piatră și mi-a plăcut pentru că a fost un antrenament bun pentru Dakar. Am stat și aici câte 7-8 ore/zi pe motocicletă exact cum se întâmplă și acolo. A fost un bun antrenament și pentru condiția fizică. A trebuit să mă obișnuiesc cu motorul de enduro în patru timpi pentru că eu concurez în mod normal cu doi timpi, însă totul a fost ok. În primele două zile am concurat cu stare febrilă pentru că nu m-am așteptat să fie diferență de temperatură așa de mare între Maroc și zona aceasta din nordul Spaniei, unde este circuitul Navarra. Dar mă bucur că mi-am atins obiectivul. Am venit la Six Days dorind să obțin aurul și am reușit. Vreau să le mulțumesc membrilor echipei Ungariei pentru tot ajutorul acordat de-a lungul celor șase zile de cursă.”

De acum, pentru Autonet Motorcycle Team, urmează pregătirile pentru trimiterea echipamentului către America de Sud, unde în ianuarie vor concura în Raliul Dakar.

 Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.