Etapa MotoGP Brno 2015 ar putea fi anulată
24/06/2015
Husqvarna 401, surprinsă de paparazzi. Cum arată varianta de serie a conceptului
25/06/2015

Trei săpătămâni până la Red Bull Romaniacs 2015. Program

Red Bull Romaniacs, cunoscut drept cel mai dificil raliu de hard enduro din lume a  ajuns la ediția nr 12. Între 14 și 18 iulie, Sibiul va fi în centrul atenției. Piloți din 37 de țări se vor alinia la start.

La jumătatea lunii iulie, Sibiul va deveni Capitala hard enduro. Peste 1.200 de oameni doar dacă ne referim la piloți, însoțitorii acestora și echipele de asistență vor sosi în Transilvania. Marea Britanie, Germania și Austria sunt țările care vor avea cei mai mulți rideri la startul Red Bull Romaniacs,  însă un număr considerabil de piloți vor veni și din Noua Zeelandă, Olanda și Africa de Sud.

Așa cum este tradițional Red Bull Romaniacs va debuta cu Prologul din centrul Sibiului. Showul urban este programat pe 14 iulie când încă de dimineață, pe Bd-ul Coposu, fanii vor avea parte de acțiune. La ora 09:00 se va da startul în prima sesiune de calificări, iar cea mai spectaculoasă parte va debuta la ora 17:00, când se va concura în finale.

Race Action Prolog 2014, foto Mihai Stetcu Red Bull Content Pool

În urma rezultatelor de la Prolog se va stabili ordinea de start pentru prima zi în munți. Dacă până acum am asistat și la muncă în echipă (se lua în calcul cel mai bun timp dintre cele două rezultate obținute de membrii unei echipe), din acest an fiecare va trebui să muncească pentru el. În 2015 nu mai există clasament pe echipe ci doar cel individual la toate cele patru clase: Gold, Silver, Bronze, Iron.

După ce se va încheia capitolul Prolog vor urma cele patru zile de off-road în care riderii vor avea de parcurs traseele uneia dintre cele mai dure ediții a Red Bull Romaniacs. În total traseul măsoară 600 de km, iar în special pentru clasa Gold echipa din jurul directorului de traseu, Klaus Sorensen a muncit un an întreg pentru a găsi și include în traseu porțiuni pe care oamenii ”normali” nu le-ar parcurge nici măcar la pas. Ca în fiecare an traseele includ drumuri vechi gândite de romani, capcane ascune, bușteni, poteci înguste folosite de ciobani, treceri prin râuri repezi cu multă piatră, urcări și coborâri extrem de abrupte etc.

Echipa de management a raliului împreună cu mastermind-ului Red Bull Romaniacs, Martin Freinademetz au decis ca în acest an raliul să aibă cartierul general în Sibiu pe întreaga sa durată. Astfel nu vor mai fi bivouacuri în alte orașe, fapt ce le va ușura sarcina echipelor de asistență tehnică, iar spectatorilor le va da ocazia să stea aproape de fenomen pe durata întregii săptămâni.

 Starurile Red Bull Romaniacs 2015

Graham Jarvis (Marea Britanie), supranumit Regele Carpaților după ce a câștigat raliul de patru ori, are propria sa luptă cu mult mai tânărul Jonny Walker (Marea Britanie), câștigătorul din 2014. Wade Young (Africa de Sud) a surprins pe toată lumea în ediția trecută când a urcat pe podium, iar tânărul de 19 ani este determinat să ajungă și anul acesta în primii trei la finiș. Alfredo Gomez (Spania), marele absent din 2014, a terminat în 2013 al doilea, deși se afla la debut și nu este exclus să îl vedem anul acesta în lupta directă pentru victorie. Andreas Lettenbichler (Germania), Paul Bolton (Marea Britanie) și Chris Birch (Australia) au și ei în vizor podiumul, așa că se anunță o ediție incitantă în ceea ce privește lupta de la clasa Gold.

Concentrat pe rally-raid, Emanuel Gyenes singurul român care s-ar fi putut înscrie la clasa Gold a preferat un traseu în care riscul de accidentare să nu fie atât de mare și va concura la clasa Silver. În schimb Rienk Tuinstra, olandezul stabilit în Sibiu, riscă totul și va concura la Gold. Câștigătroul Raliului Dakar clasa Maraton în 2015, va fi însoțit în lupta de la clasa Silver și de alți rideri români: Robert Szakacs, Ștefan Popescu, Norbert Jozsa.

Poster Red Bull Romaniacs 2015

Program

 

Duminică, 12 iulie

Verificări administrative și tehnice – Sibiu

Luni, 13 iulie

Verificări administrative și tehnice – Sibiu

Marți, 14 iulie

09:00 – Calificări Prolog, Bd.-ul Coposu, Sibiu

16:00 – Sesiune Foto&Autografe cu riderii de top la cortul Canon (traseu Prolog, zona de acces din direcția hotel Ramada)

17.00 – Prolog,  Bd.-ul Coposu, Sibiu

Miercuri, 15 iulie

Start și finiș în Sibiu

Ziua 1 distanțe și timpul estimat al celui mai rapid rider:

Gold: 129km, 5h52min

Silver: 135km, 5h19min

Bronze: 98km, 4h18min

Iron: 98km, 4h05min

Joi, 16 iulie

Start și finiș în Sibiu

Ziua 2 distanțe și timpul estimat al celui mai rapid rider:

Gold: 143km, 5h28min

Silver: 123km, 5h01min

Bronze: 115km, 4h48min

Iron: 96km, 4h24min

Vineri, 17 iulie

Start și finiș în Sibiu

Ziua 3 distanțe și timpul estimat al celui mai rapid rider:

Gold: 161km, 5h37min

Silver: 142km, 5h19min

Bronze: 113km, 4h15min

Iron: 89km, 3h22min

Sâmbătă, 18 iulie

Start –Sibiu

11:30 – Finiș, Dealul Gușteriței, Sibiu

Ziua 4 distanțe și timpul estimat al celui mai rapid rider:

Gold: 161km, 5h51min

Silver: 137km, 5h01min

Bronze: 105km, 3h50min

Iron: 93km, 3h43min

22:00 Festivitatea de premiere & Party

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.