Bunica raceriță. Pe circuit la 68 de ani
06/02/2015
Gas Gas suspendă producția
06/02/2015

James Dean și motocicletele sale

James Dean este bunicul spiritual al tuturor celor care iubim viteza și motocicletele. Imaginea nonconformistului rebel dar sensibil a influențat generații întregi. La numai 24 de ani, un accident i-a oprit destinul.

James Dean (8 feb. 1931 – 30 sept. 1955) este un simbol cultural care a marcat tineretul american postbelic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul „Rebel fără cauză”. A renunțat la studiul dreptului pentru a urma actoria. La aflarea veștii, tatăl său s-a înfuriat și i-a tăiat subvențiile, însă Dean s-a angajat la un teatru și a devenit coleg cu Paul Newman și Marlon Brando.

Prima motocicletă apare la vârsta de 15 ani. Este un CZ de 125 cmc, care avea un motor de 4 cai putere. Motocicleta aceasta avea să îl facă celebru pe plan local sub numele de “One Speed Dean”. Acea singură viteză era viteza maximă…adică 80 km/h, cât prindea CZ-ul.James Dean500

În iarna anului 1953, Dean pleacă spre New York din Indiana (cca 1250 km) cu o motocicletă Royal Enfield 500 Twin. Aceasta se defectează pe drum, în zona Harrisburg (Pennsylvania) și este folosită ca plată parțială pentru achiziționarea unui Indian Warrior TT cu care continuă drumul spre casă. Povestea i-a pus pe drumuri pe fani și pe colecționari, care au încercat să dea de urma motocicletei abandonate a actorului.

Motocicleta dispărută și mecanicul celebru

Deși nu a existat o fotografie a acestei motociclete, puțină investigație a scos la iveală că era vorba de un model foarte rar, un exemplar “J2”, nu “500 Twin”, așa cum se credea inițial. J2 era cunoscută ca având mult cuplu și fiind foarte distractivă…încă se mai caută și acum motocicleta Royal Enfield cu seria J2/7484 pentru care colecționarii ar plăti oricât.

Când a ajuns acasă, în New York, cu motocicleta Indian Warrior TT, Dean s-a dus la un service pentru schimburile uzuale. La atelierul moto la care a ajuns lucra pe postul de mecanic…Steve McQueen. Având viteza drept pasiune comună, cei doi au devenit prieteni din acea zi.

După o vreme, Dean a fost ales să joace în filmul East of Eden, primul cât de cât însemnat. Apoi a semnat un contract cu Warner Brothers și s-a mutat în LA. Cu banii serioși pe care începuse să-i câștige a început investițiile în mașini de curse și motociclete. Următoare achiziție: Triumph Tiger 110.

James Dean Triumph

Ulterior, inspirat de apariția lui Marlon Brando în “The Wild One” pe Triumph Thunderbird, James Dean a vândut Tigerul și a cumpărat un Triumph TR5 Trophy. Deși a fost vândută după moartea actorului, motocicleta a fost răscumpărată, restaurată și afișată la Galeria James Dean din Fairmount, Indiana.

Nu s-a mulțumit cu ea în versiune stock și s-a apucat de customizat. A schimbat ghidonul, a pus o altă evacuare, alte anvelope și o șa monopost cu arcuri.

East of Eden a fost un mare success, iar rolurile obținute în Giant și Rebel without a cause îi aduseseră și mai multă faimă și, mai ales, bani. Cu care-și cumpăra maișini din ce în ce mai rapide și mai scumpe, pe care le alerga în weekend. Dean era un pilot talentat, nu doar un actor de la Hollywood plin de bani.

Pe 30 septembrie 1955 se afla în mașina sa Porsche 355 Spyder alătur de mecanicul său, în drum spre o cursă. Pe șoseaua 466 din California, în apropiere de Paso Robles, o altă mașină i-a tăiat calea, iar accidentul a fost fatal. Dean a murit pe loc, la 24 de ani, dar mecanicul a reușit să scape.

Călătoria sa de 1250 de km fără prea mulți bani în buzunar, sau modul în care a murit în mașina Porsche ilustrează perfect spusele actorului: “Dream as if you’ll live forever, live as if you’ll die today”.

james-dean-motorcycle-photo_zps295ffe36

 

 Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.