vespa 946
Cum arată o Vespa de 9.000 de euro
29/05/2013
Mistode și-a adjudecat etapa de la Brno din Romanian Superbike
30/05/2013

Isle of Man TT. Dincolo de limite

isle of man tt

Isle of Man este acel loc de pe Pământ, unde orice motociclist s-ar simți bine. În loc de muzică se ascultă motoare turate, briza mării îți aduce iz de ambreiaj și de gaze arse, iar limitele de viteză…. sunt inexistente.

„Este fenomenal, extraordinar. Dar, din păcate, este prea periculos. Dacă faci o greșeală, s-ar putea să fie ultima“, spunea și Valentino Rossi, într-un interviu acordat Top Gear, după ce a făcut o tură pe străzile de pe Insula lui Man.

timbru collier

Un timbru înfățișândul pe Charlie Collier, primul câștigător de la Isle of Man TT

Iar Rossi are dreptate, când vorbește despre greșelile fatale. Isle of Man TT este cea mai periculoasă cursă din lume. Primul accident mortal a avut loc în 1911, când englezul Victor Surridge, călare pe o Rudge- Whitworth, a căzut în antrenamentele libere și a murit. De atunci, au mai murit alți 240 de piloți pe șoselele de pe Insula lui Man, în competițiile Isle of Man TT și Manx Grand Prix. Ultimul, cu doar două zile înainte de publicarea acestui articol.

Isle of Man este o insulă ce ține de Coroana Britanică. Are peisaje frumoase, orașele liniștite, asfalt bun, oameni cumsecade și … inexistența limitelor de viteză pe mai multe șosele din afara localităților. Cum te-ai dat jos de pe BAC, mai mergi puțin și vezi „National Speed Limit“. Iar de-aici începe distracția.

Cea mai veche cursă din lume

dunlop

Joey Dunlop a câștigat cele mai multe curse de la Isle of Man

Pe 28 mai 1907 a avut loc prima cursă „Tourist Trophy” (de aici vine „TT”-ul din nume), iar întrecerea a devenit o tradiție. În tot acest timp, cei mai premiați piloți au fost Joey Dunlop, care a câștigat 26  de curse și John McGuinness, care a câștigat 19 (la diferite categorii, nu te gândi că au monopol pe podium). Primul câștigător de la Isle of Man TT a fost Charlie Collier, călare pe un Matchless monociclindric. A scos patru ore și opt minute, cu o viteză medie de 61 km/h. Au trecut ani, viața s-a schimbat, tehnologia a evoluat, iar ritmul a devenit mult mai alert. Principalul sponsor al evenimentului este Departamentul pentru Dezvoltare Economică. Da, nu vreun particular sau o mână de oameni care vrea să se alerge organizat ci „statul“.

Circuitul de la Isle of Man TT începe în micul oraș Douglas, situat în sud-estul insulei, ocolește spre vest și spre nord prin Ramsey, pentru ca mai apoi să se întoarcă. Toată plimbarea are 61 de km. Traseul are peste 200 de viraje și altitudinea variază de la câțiva metri peste nivelul mării până la aproape 400m. Pentru că nu se desfășoară pe circuit, ca MotoGP-ul, adrenalina tuturor, fie ei piloți, echipe sau spectatori, ajunge la cote foarte înalte. Este ceva unic să vezi cum trec pe lângă tine cu peste 200 km/h niște motociclete pe care le poți cumpăra din showroom. Și nu e doar asta, pentru că viteza haotică poți vedea și pe bulevardele principale din România. În schimb, să se teleporteze pe lângă tine niște piloți care știu cu adevărat cum stă treaba este cu totul în altă ligă.

Recordul pentru viteza medie, că tot am amintit de teleportare, este deținut de John McGuinness care a obținut, în 2009, un 17:12:99 pe Snaefell Mountain Course cu o viteza medie de 209.784 km/h fiind primul pilot care a spart bariera de 130 de mile pe oră (208 km/h). Pentru viteza maximă de la Isle of Man TT rezultatele nu sunt comunicate de autorități în mod oficial dar se spune că, în 2006, neozeelandezul Bruce Anstey „a zburat prea jos” cu 206 mile pe oră, adică aproximativ 332 km/h.

„Nu este o cursă, e un fenomen, o altă lume“

petre2

Petre Pop (dreapta), primul român care participă la Isle of Man TT

În acest an, festivalul începe pe 25 mai și ține până pe 7 iunie iar biletele se pot cumpăra online sau de pe insulă. Cele mai ieftine pornesc de la 5 lire pentru tribune și pot ajunge până la 320 de lire pentru pachetele VIP. Pe insulă se poate ajunge cu avionul sau cu bacul, existând foarte multe opțiuni de călătorie spre și dinspre Isle of Man. Odată ajunși pe insulă spectatorii pot alege să stea la picnic savurând un sandwich și o băutură acompaniate de sunetul „liniștitor“ al celor peste 10.000 de turații eliberate de motoare sau pot opta pentru locuri în tribune in Douglas, Ramsey sau alte puncte de interes de pe parcursul traseului.

Un motiv în plus ca să fim cu ochii pe Isle of Man TT este participarea primului român, Petre Pop, la clasa Supersport. Datorită lui, steagul României va sta ridicat pentru două săptămâni pe Insula lui Man, la cea mai prestigioasă cursă moto din lume. „Nu este o cursă, e un fenomen, o altă lume“, ne spunea Petre, într-un interviu acordat Pemotoare.ro. Iar noi suntem total de acord cu el.

 1 Comment

  1. […] măcar o dată, la Isle of Man TT. Are loc pe Insula Man, aflată în Marea Irlandei, un fel de pământ sfânt al motociclismului. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.