De ce sunt motocicletele de stradă mai „deștepte“ decât prototipurile MotoGP
27/02/2015
Victory Magnum X-1. Sistem audio de 200W
02/03/2015

„Cultura Motocicletelor“, în librării. Nu doar pentru sociologi

 „Cultura Motocicletelor“ este o carte despre ce iubim. Despre motociclete, despre istoria lor, despre comunitatea în care trăim. Deși abordarea este una sociologică, te poți bucura de ea chiar dacă nu ești avizat.

Cartea „Cultura Motocicletelor“, scrisă de sociologul și motociclistul Gabriel Jderu, s-a lansat luni seara la librăria Bastilia din București. Chiar dacă erau bălți pe jos și nori de ploaie, puteai zări în fața librăriei cel puțin cinci-șase motociclete. Înăuntru, nenumărate căști și veste, astfel încât puteai crede că te afli la o întrunire moto, nu la o lansare de carte. Asta dacă puteai intra. La momentul la care am ajuns noi, coada începea pe scări.

gabriel jderu

Gabriel Jderu

Povestea cărții lui Gabriel Jderu începe în perioada socialistă, iar în cele 177 de pagini se pune accent atât pe starea pe starea de spirit, pe sentimentul de apartenență cât și pe latura tehnică a motociclismului.

Chiar dacă este o carte de specialitate (sociologie), „Cultura Motocicletelor“ se citește ușor și te face să vezi lumea moto cu alți ochi. Autorul vorbește despre „moto-mobiltate“, de la fenomenul de utilitate la cel de pasiune și te duce într-o perioadă în care pentru a face un drum București-Arad trebuia să faci economie timp de câteva luni.

„Cultura Motocicletelor“ începe cu un capitol de istorie, continuă cu o analiză a schimbărilor de tehnologie prin care a trecut motociclismul (de la carburație la „cutie neagră“) și se termină cu un capitol despre identitatea socială a motociclistului. Poți intra mai bine în atmosferă datorită fotografiilor care împânzesc cartea.

Așadar, nu trebuie să fii sociolog ca să-ți placă „Cultura Motocicletelor“, chiar dacă este o veritabilă lectură de specialitate. Doar pasionat și  cu sete de cunoaștere a comunității din care faci parte. Astfel, nu-ți vei bate capul prea tare cu „intersecția dintre transformările structurale prin care trece societatea, climatul general de automobilitate, gentrificarea practicilor corporale, statutul iconic al corpului, dezvoltarea tehnologiei si experiențele individuale“.

O găsești pe elefant.ro cu 25 de lei         

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.