Un supraviețuitor al accidentului aviatic purta costum de motociclist
22/01/2014
285 de zile în căutarea verii. Pe motocicletă
23/01/2014

Cele mai sigure căști sub 500 lei

O cască ieftină nu este neapărat o cască proastă, iar o cască scumpă nu aduce, garantat, cea mai bună protecție. Lista de mai jos cuprinde modele care au obținut punctaj maxim în testele Sharp, la fel ca unele căști de 500 de euro. 

Sharp Helmets este o entitate independentă și deosebit de credibilă înființată de guvernul britanic. În urma unor teste amănunțite, Sharp acordă un anumit număr de stele, fiecărei căști: de la 1 la 5. Astfel, în urma testelor realizate până acum, Sharp a găsit 43 de căști moto cărora le-a acordat cinci stele. Dintre ele, opt modele costă sub 100 de lire.

Caberg Trip

crestet frunte

Majoritatea căștilor a obținut teste bune la amortizarea impactului la frunte și creștetul capului

Are un preț de referință de 90 de lire. Este singura cască modulară din lista căștilor ieftine care a obținut cinci stele. Cântărește 1.59 kg și în 90% din cazuri, partea modulară a rămas la locul ei. Oferă o protecție foarte bună pentru toate zonele de impact, spre deosebire de mai multe modele de căști integrale de mai jos.

Caberg V2 407

Caberg V2 407 este o cască integrală, cântărește 1.50 kg, este făcută din policarbonat și, la fel ca modelul Trip, are vizieră de soare rabatabilă integrată. Testele au arătat un comportament mai puțin bun la impactul lateral, spre deosebire de modelul flip-up, dar casca a primit tot cinci stele. Are sistem quick-release, iar căptușala poate fi dată jos. O găsești la 93 de euro pe FC-moto.de

Duchinni D832 – 60

Duchini D832 este integrală, cu 1.45 kg greutate și un preț care pleacă de la 60 de lire. S-a comportat în testele de impact la viteză mare la fel ca și Caberg V2 407. Adică părțile laterale ale capului, deasupra urechilor, sunt ceva mai slab protejate. Linerul poate fi dat jos și ventilația se face prin mai multe puncte. Potrivit specificațiilor, nu are quick-release.

Lazer LZ6

lateral

Protecție mai puțin bună la impactul lateral.

Lazer LZ6 este o cască integrală ce are 1.35kg greutate și costă în jur de 70 de lire. Zona cu protecție deficitară este cea din creștetul capului, în rest s-a descurcat la cel mai înalt nivel. Este construită din thermoplastic și, potrivit datelor de pe sharp.direct.gov.uk, nu are căptușeală detașabilă, nici ventilație prin mai multe puncte. Găsiți căști Lazer la Dual Motors, pe Șoseaua Pipera, București.

Marushin 777 Samura

Marushin 777 Samura este o cască integrală. Are 1.40 kg, e făcută din fibră de sticlă și a obținut protecție foarte bună la frunte, ceafă și-n creștetul capului și ceva mai slabă pe lateral. N-are vizieră de soare integrată și sistem quick release. Căptușala poate fi dată jos. O găsești la 100 de euro pe FC-moto.de

tiger

Marushin Samura

 

Marushin 777 Tiger

Modelul Tiger a avut același comportament în testele de impact ca mdelul Samura. Are aceeași greutate, dar este mai bine-ventilată (3 puncte) și dotată cu sistem quick-release. Și, desigur, este ceva mai scumpă – 120 de euro pe FC-Moto.de.

MT Revenge – 64.99

MT Revenge este integrală, construită din policarbonat, și are 1.45kg. La fel ca majoritatea căștilor prezentate în acest articol, este mai deficitară protecția deasupra urechilor, potrivit datelor furnizate de testele de impact la viteză mare. Este ventilată, iar carcasa este construită din mai multe straturi (singura cască cu această caracteristică din listă), potrivit producătorului. Costă în jur de 65 de lire.

Nitro Aikido – 70

Oferă protecție foarte bună în zonele de impact, are 1.50 kg și este construită din fibră de sticlă. Prețul de referință este de 70 de lire.

Deși foarte importantă, siguranța oferită de căști la impact nu este singura caracteristică pe care trebuie s-o luăm în calcul. O cască de 100 de euro este, potrivit Sharp, la fel de sigură ca una de peste 500 (Shoei X Spirit II, de exemplu). Dar diferența de preț îți aduce confort. Ventilația, zgomotul interior, aerodinamica sau greutatea sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la alegerea unei căști. Elemente care, de obicei, nu se regăsesc la căștile atât de ieftine.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.