Custom Wheels II – un eveniment care trebuie să se repete
27/04/2015
T-Festival 2015: Rock și concurs de frumusețe moto. Ce se pregătește
28/04/2015

BMW și Alpinestars dezvoltă o geacă moto cu airbag

BMW Motorrad va lansa, alături de Alpinestars, echipamente cu airbag ce vor folosi tehnologia din MotoGP.

Echipamentele moto cu Airbag sunt deja prezente în marile curse de viteză. Principalii jucători sunt Alpinestars și Dainese, care au brevetat tehnologiile Tech-Air, respectiv D-Air. Atunci când combinezonul simte că urmează să aterizezi pe asfalt, airbag-ul montat în geacă se umflă.

Ușor-ușor, tehnologiile ajung și pe stradă, chiar dacă prețul pe care va trebui să-l plătești va fi, la început, destul de mare.

BMW Motorrad și Alpinestars, brandul care are „grijă“ de Marc Marquez, au semnat un contract pentru dezvoltarea unor jachete echipate cu airbag. Potrivit Alpinestars, tehnologia are niște senzori care detectează un impact cu 30 de milisecunde înainte de a se întâmpla, iar aibag-ul se umflă în 25 de milisecunde. Gama va cuprinde mai multe produse, iar prima geacă va fi lansată în acest an și va veni în două variante: pentru bărbați și pentu femei. Airbag-ul va proteja zona umerilor, spatele și pieptul celui care poartă o astfel de geacă.

Înțelegerea dintre BMW și Alpinestars nu este primul parteneriat de acest fel. Anul trecut scriam că Ducati a realizat alături de Dainese o jachetă D-Air pentru Multistrada. Jacheta se conecta la niște senzori montați pe motocicletă și detecta eventualul impact.

Spre deosebire de Multistrada D-Air, echipamentele BMW Tech Air vor avea senzori proprii și nu se vor conecta la motocicletă, ceea ce-nseamnă că nu va trebui să faci „pairing“ de fiecare dată. Dar cel mai important aspect este că vor putea fi folosite pe orice motocicletă.

BMW a mai tatonat această zonă acum doi ani, când a anunțat realizarea unui combinezon cu airbag alături de Dainese. De atunci nu s-a mai auzit nimic, iar înțelegerea semnată cu Alpinestars anulează, mai mult ca sigur, dealul semnat cu Dainese, cele două branduri fiind rivale pe segmentul echipamentelor premium.

tech air

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.