Marți, undeva prin Balotești, transpiram în timp ce încercam să mă strecor cu un R 1200 GS printre jaloane. În urechi aveam sunetul de boxer și câteva replici de bază „intră mai larg, mută privirea, ține ambreiajul patinat, vezi.. îți mănânci singur din spațiu“. Înțelegeam ideea, dar mai trebuia să o și aplic. După câteva strădanii și strâns din buze, am reușit. M-a făcut să-mi cunosc mai bine motocicleta și să fiu mai sigur pe mine.
Partea frumoasă e și tu poți trece printr-un astfel de chin. Dacă te grăbești puțin, o poți face gratuit.
Fotografii de Mihai Barbu
„Deci, fii atent. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să pornești motocicleta și să mergi. Relantiul e setat ca să faci toate manevrele fără să accelerezi. Fără grijă. Mai trebuie să pui o frână, să semnalizezi stânga, să întorci capul o dată, că unii polițiști se mai uită, să bagi într-a doua și să pui piciorul jos la final și motocicleta pe cric. Și ai luat“. Asta mi-a spus instructorul atunci când am luat permisul moto. E inutil să mai precizez numărul de ore făcute. Pe o Yamaha de 125 sau 250, nu mai țin minte. Evident, am luat. Puteam fi și o maimuță retardată și tot luam permisul. Maimuță retardată nu eram, dar cu siguranță nu știam nimic despre mersul cu motorul.
A urmat prima mea ieșire în trafic din postura de motociclist. Eram transpirat sub cască și îmi tremurau blugii la fiecare semafor și intersecție. Mă rugam să nu-mi apară ceva în față pentru că nu știam să frânez. Iar la prima frânare într-o situație mai dificilă am blocat fața și am pus motorul jos. Mi-am promis că mă voi duce seara într-o parcare de supermarket, îmi voi aranja niște pietre și voi exersa singur „jaloane“ și frânarea de urgență. Și am rămas cu promisiunea, pentru că nici în ziua de astăzi nu m-am dus. A trecut timpul, am mers cu zeci de motociclete, de toate felurile și de toate cilindreele, am băgat kilometri, dar exercițiile tot nu le-am făcut. Sărisem o etapă esențială.
… cu toții, în jurul lui Dom Profesor
Ieri mă aflam în parcarea Hornbach de lângă Balotești, cu R 1200 GS-ul de test, alături de alți colegi din presa auto-moto-sport. Cu toții, în jurul lui domn profesor. Iar domn profesor e Matei Albulescu, un fost corporatist care, după 25 de ani de stat în costum pe un scaun de director a lăsat biroul și și-a promis că va face de aici înainte doar ce-i place. Matei Albulescu e un motociclist pasionat, cunoscut în lumea moto și vom vorbi despre el într-un alt articol. Deocamdată ne vom întoarce la curs. Înarmat cu un marker, a desenat niște jaloane pe o tablă și ne-a explicat ce trebuie să facem. Înarmat cu niște conuri, a început să marcheze traseul. Și ne-a pus la treabă.
Știam că n-am mai făcut niciodată așa ceva și mă simțeam cu musca pe căciulă. Iar temerile s-au adeverit. Deși mă simt zmeu când jonglez prin traficul din București, manevrele la viteză redusă, în poligon, m-au făcut să transpir ca la proba de 100 de m garduri. Cu frâna spate apăsată, accelerația la 2.000 rpm și ambreiajul patinat trebuia să mă învârt în jurul unui cerc, apoi să fac un slalom, mai apoi opturi, după care să trec la un traseu care să le combine pe toate. După ce am pus piciorul jos, după ce am trecut peste marcaje, după ce am scăpat ambreiajul, am dus la bun sfârșit toate exercițiile. Mi-am dat seama că zecile de motociclete pe care am mers sau zecile de mii de km pe care i-am făcut de când mi-am luat permisul nu mă ajutaseră prea mult. Și mi-am promis că voi reveni la următorul curs. Pentru că am multe de învățat.
Ride X – Motorcycle Riding Experience by Matei Albulescu
Matei Albulescu a absolvit California Superbike School – cea mai renumită școală moto din lume când vine vorba de viraje – iar acum se pregătește la BMW Motorrad International Instructor Academy. La începutul acestui an a înființat RideX și vrea să dea mai departe ce a învățat în 16 ani de experiență și studiu. „Înmulțim abilitățile. Amplificăm trăirea. Punem suflet în tot ceea ce facem“, spune Matei.
Iar pentru asta, RideX a pus la punct 5 module de training:
Cum poți să participi și tu, gratuit
RideX este partener oficial BMW Motorrad România. Iar BMW vrea să se implice cât mai mult în siguranța rutieră, prin demersuri concrete. Alături de RideX, BMW Motorrad oferă 100 de traininguri gratuite. Se vor forma grupe de câte 10 participanți, și vor exista două sesiuni de antrenament: exerciții de deplasare la viteză redusă, frânări, evitări de obstacole, opturi, întoarceri în cercuri strânse și altele. Scopul: controlul motocicletei în siguranță, la viteze mari și mai ridicate.
Programul se a desfăsura sob forma a 10 sesiuni în perioada 19 mai -19 iunie. Experienţa celor 100 de sesiuni de training va fi folosită şi pentru o serie de materiale video cu scop educaţional. Cele mai importante probleme şi provocări pentru riderii obişnuiţi îşi vor găsi un răspuns în aceste materiale realizate în prezentarea lui Cabral Ibacka, ambasador oficial al mărcii în România.
Te poți înscrie pe site-ul RideX și tot de acolo poți afla mai multe despre școala de pilotaj. Pentru că întotdeauna vei avea ceva de învățat.
1 Comment
Salutare as dori sa invat si eu sa pilotez o motociceta mai bine decat siu si sa invat sa fiu mai preventiv in viraje daca se poate eu inca nu am permis cat A am 19 ani si sant n scoala categoria B orele le – am terminat mai am sa iau sala si sa dau orasul experinta pe doua roti pana in 600 cc cam de la varsta de 14 ani am inceput treptat de la capacitate mica la mai mare va multumesc nr tel 0752028418