Accident neobișnuit: salvat după opt zile petrecute sub motocicletă
08/06/2016
Vespa sărbătorește 70 de ani de existență
09/06/2016

Top 10 șoferi de care să te ferești în trafic

Nu suntem adepții dihotomiei “automobiliști vs motocicliști”. De asemenea, ne ferim de generalizări gosiere. Însă e cert că mulți motocicliști nevinovați ajung să aibă în trafic contact cu mașini. Care sunt șoferii asupra cărora trebuie să ne concentrăm o atenție sporită?

În principiu, atunci când ești pe două roți, trebuie să fii puțin paranoic. Orice autovehicul poate face o manevră care să te pună în pericol, iar tu e bine să fii mereu în gardă. Anumite categorii de șoferi par a avea o apetență pentru un condus neglijent. În țara noastră, pe lângă gropi sau lucrări nesemnalizate, câini, căruțe și alte obstacole, trebuie să acorzi o atenție deosebită următoarelor mașini:

 1. Cele înmatriculate în Bulgaria. Sunt slabe șanse ca într-o mașină cu număr BG să fie, de fapt, un bulgar. Pe lângă faptul că atunci când te depășesc o fac razant, fără a păstra distanța, e o problemă cu asigurarea acestor mașini. În cazul fericit în care ai contact cu o astfel de mașină și scapi numai cu motocicleta avariată, șansele ca asigurarea (dacă aceasta există) să îți acopere costul reparațiilor sunt minime.
 2. BMW-urile negre. Trebuie să recunoaștem că BMW face mașini incitante, cu tracțiune pe spate și motor puternic. Însă nu suntem complet lămuriți asupra unui aspect: ori conducerea unei astfel de mașini te transformă într-un șofer agresiv, ori cei care au astfel de impulsuri își cumpără BMW-uri negre.
 3. Taximetriștii. Avem toată stima pentru munca acestor oameni. Ei sunt cei care ne transportă atunci când activitațile de socializare întreprinse la terasă în oraș cu prietenii impun să nu te mai urci în șa. Dar uneori, graba strică treaba: din dorința de a onora comenzile cât mai rapid, întorc în locuri nepermise sau schimbă banda fără să se asigure temeinic. Roagă-te să nu fii în depășirea lor tocmai atunci.
 4. Conducătorii de Dacia Logan. Dacă șoferii de BMW-uri sunt agresivi, iar taximetriștii grăbiți, ei bine, nimic nu îi scoate din ritm pe cei care conduc Logan-uri. Ei au înțeles greșit dictonul festina lente. Să fii lent nu e o virtute, mai ales când formezi în spatele tău o coloană care nu are cum să te depășească. Interesant e că tocmai șoferii de Logan par și cei mai concentrați în trafic. Țin ambele mâini pe volan, stau în scaun rigizi. Așa că nu ai nicio șansă ca atunci când îi depășești și ajungi în dreptul lor să le faci semn să mărească viteza: privirea le rămâne crispată înainte.
 5. Mașinile tunate. Ai prins din urmă o mașină cu pneuri late, jante supradimensionate, spoilere, eleron sau evacuări duble și te pregătești să o depășești? Fii sigur că șoferul te-a văzut și a înțeles manevra ta. Există toate șansele ca basul din habitaclu să acopere sunetul eșapamentului tău. Tot acești șoferi sunt și aceia care ar fi dispuși să facă o liniuță la semafor cu un motociclist. Măcar așa, de curiozitate.
 6. Femeile la volan. Nu, nu suntem misogini. Avem prietene motocicliste care sunt și automobiliste extraordinare. Dar, din păcate, ele sunt o minoritate neglijabilă. Am văzut femei în trafic ce tastau pe telefon. Hai, să vorbești la telefon e una (deși nici asta nu e indicat), dar să te apuci să tastezi în timp ce ești la volan…
 7. SUV-uri. De mai multe ori m-am întâlnit pe viraje cu SUV-uri ce veneau pe contrasens. Ori greutatea acestor mașini le face greu de condus pe curbe, ori un SUV îți dă senzația că te protejează indiferent de accidentul în care vei fi implicat. Notă: SUV-urile de culoare albă par să exceleze la capitolul intrării pe contrasens.
 8. Începătorii. Lor nu avem ce să le reproșăm. Însă trebuie să fim atenți când o mașină cu “lămâie” în geam e în preajma noastră.
 9. Mașinile cu volan pe dreapta. O mașină cu număr de Anglia trebuie să îți atragă atenția chiar mai mult decât ar face-o una cu un mare semn de exclamare. Șoferul unei astfel de mașini e defavorizat în cazul depășirilor, întrucât nu are vizibilitate. Adică acesta poate ieși cu o jumătate de mașină pe contrasens numai pentru a vedea traficul din față. Pe de altă parte, când ajungi în spatele lui, farul motocicletei e mai greu de remarcat în oglinda retrovizoare laterală. Din păcate, astfel de mașini sunt tot mai des înmatriculate la noi, așa că nu mai sar în evidență cu numerele galbene de Anglia, cum ar fi normal.
 10. Mașinile de firmă. Indiferent dacă sunt autoturisme sau utilitare, autovehiculele ce aparțin firmelor au o viață grea. Sunt abuzate și conduse agresiv. Combustibilul se decontează, deci nu se merge “la consum”, mașina nu e a șoferului, deci nu prea le pasă de ele. Așa că, atenție la mașinile inscripționate, indiferent dacă sunt ale unor firme de distribuție sau ale băncilor.Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

4 Comments

 1. Kuku spune:

  Complet idiotic, neadevarat si suoerficial acest articol! Nimic nune documentat, totul de bazat pe o parere de om, cvasi-motociclist, care se alinoaza la gandirea lipsita de substanta a motociclistilor de duminica sau de”Arc” sau de „Piata Victoriei” in „adidasi”, tricou si pantaloni scurti.
  Educatia este primul lucru care te pazeste! Mersul preventiv fara „blana” intre stopuri sau intersectii si „lane splitting” haotic. Restul e doar frustrare si lipsa de asumare a ceea ce facem de doua roti.

  Incercati voi ceva cu site-ul asta. Pacaliti pe unii si altii uneori (cititori, importatori, motociclisti) dar tocmai ati dat dovada clara ca nu aveti „greutate” in cuvinte!

  • Bleah spune:

   Este imposibil sa nu apara unul ca tine. Tu esti tipul de om care vrei sa dai dovada ca daca mergi incet nu ti se intampla nimic. Este un articol foarte bun, care surprinzator a luat in calcul toate masinile. Este adevarat ca nu a specificat si tipul de oameni care le conduc, mai ales la masinile din Bulgaria si Anglia, dar cu toate astea este un articol ok. O sa patesti sa iti intoarca un taximetrist in fata si apoi o sa iti aduci aminte ca ai zis ca omul, de mai sus, nu are dreptate.

 2. R spune:

  zicea cineva de blonda cu masina rosie ar inamicul public Number 1

 3. Alex spune:

  Ce te faci cu cocalarul care vine pe o stradă cu sens unic, pe contrasens, într-un bmw negru cu volan pe dreapta și numere de Bulgaria? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.