BMW F800 GS Adventure. Into the wild
03/10/2013
Ducati 1199 Terracorsa, o Panigale pentru offroad
03/10/2013

România, țara piloților neînțeleși

„Ce mă fac io, boss? Pai dacă se bagă codul ăsta și-mi ia carnetul doi an, eu ce fac?“, îmi spune un taximetrist la ceas de seară. Dar dacă respecți regulile și nu mai circuli ca un gibon, ce se-ntâmplă?

Trăim într-o țară de mitocani și de „șmecheri“, în care nimeni nu respectă legea circulației. Dacă faci un drum prin București, nu-i poți număra pe cei care trec pe roșu, prin refugiile de tramvai, pe cei care întorc pe linia continuă, pe cei care opresc total aiurea mașina „pe avarii“ deși au loc de parcare la zece metri sau pe pietonii care trec pe oriunde, numai prin locurile marcate, nu.

Iar asta nu e de ajuns. Toți sunt șoferi și toată lumea se pricepe la mașini. Șoferul român se crede un fel de Schumacher altoit cu Sebastien Loeb, dar nu știe nici măcar să țină mâna corect pe volan și să folosească frânele, care și-așa sunt proaste (unde se mai face ITP pe bune?). Șoferul român nu are noțiunile elementare de mers pe drum. Abordarea virajelor, frâna de motor, depășirile, toate sunt studiate în filmele Fast and Furios și aplicate cu spor pe șoselele patriei. Cât despre examenul moto, până mai ieri, putea fi luat și de o maimuță. Iar de azi înainte, o maimuță ar trebui să-și țină echilibrul cu instructorul în spate și să știe să oprească la stop.

Tupeul de neam prost, indisciplina și proasta pregătire sunt cele trei mari calități ale șoferului român. Iar asta se vede în fiecare zi, în statisticile poliției și în sadismul știrilor cu „fiare contorsionate“.

Creșterea amenzilor, ca măsură singulară nu va rezolva integral problemele. Dar va reduce din ele. Cu o amendă pe care știi că nu o poți plăti sau cu o șpagă dublă față de cea dinainte (pe care nu știi dacă poți s-o dai), te vei mai urca beat la volan? Vei mai trece pe roșu fără să-ți pese? Dacă răspunsul este da, atunci o meriți din plin. Niciunde, civilizația nu s-a făcut cu vorbă bună, ci prin impunerea unei legi severe, care să te taxeze la prima abatere.

Dar nu, noi nu trăim într-o astfel de civilizație. Noi trăim în România, unde nu ne punem problema că trebuie să respectăm legea, ci că n-o mai putem încălca. Unde, dacă trebuie să respectăm o regulă, ne văităm că politicienii nu mai știu cum să ne fure pe noi, cinstiții. România, unde o studentă de la Jurnalism a fost omorâtă, luni, pe trecerea de pietoni, în prima ei zi de facultate. Fata tocmai împlinise 19 ani. A dat peste ea un șofer beat, în mărețul București. Iar în tot acest timp, văicăreala marilor amenzi atinge cote maxime. Asta spune totul despre noi.

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.