Eterna întrebare “ce motor să-mi iau” – cum afli răspunsul
11/02/2020
Rabla moto: suma e ridicolă, iar explicația ministrului e revoltătoare
11/02/2020

Rabla Moto: 3.500 de lei pentru o motocicletă nouă

Statul îți dă 3.500 de lei ca să-ți iei o motocicletă nouă. Ca să obții această sumă trebuie să casezi un vehicul vechi. Veste bună e că programul intră în vigoare chiar din acest an.

De ce 3.500 de lei? „Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete e de 3.500 de lei, pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoare, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine”, a spus ministrul mediului, Costel Alexe. 

Suma e ridicolă, iar explicația Ministrului e revoltătoare – iată de ce.

Ministrul se referă, astfel, la o motocicletă în valoare de 35.000 de lei, adica 7.300 de euro. La această sumă se încadrează motociclete precum Honda CB500X sau Yamaha MT-07.

Prin „vehicul vechi”, ne putem referi deopotrivă la o mașină veche sau la o motocicletă. Doar că, spre deosebire de piața auto second hand, motocicletele își păstrează mai bine valoarea.

„Este foarte important de menționat ca studii europene arată ca folosirea scuterelor sau a motocicletelor în deplasarea urbana are un impact pozitiv major asupra mediului:

– direct prin faptul ca un scuter/motocicleta cu motor termic este cu 20% mai putin poluant fata de o masina electrică și cu 50% mai puîin poluantă față de o mașină cu motor termic.
– Indirect prin faptul ca trecerea de la masina la scuter face ca timpii de stationare in trafic a masinilor sa scadă

Din acelasi studiu european reiese că impactul indirect este de 4 ori mai mare decat impactul direct – acest lucru va poate da o imagine clara asupra importantei folosirii acestui mijloc de deplasare in interiorul oraselor mari”, susține asociația MotoADN, care a făcut lobby susținut pentru includerea motocicletelor în programul Rabla.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

4 Comments

  1. Sebi spune:

    Daca voiau sa incurajeze mersul pe 2 roti trebuiau sa adopte legea prin care se poate conduce o motocicleta de 125 cu categoria b. Ai de unde alege ktm duke 125, honda cb125, yamaha mt 125. Pacat ca sunt limitati. Eu am 30+ nu ma intereseaza viteza si nici nu voi merge in afara localitatii fiindca am copil. In schimb pt oras as vrea o motocicleta sau scuter 125.

  2. Mihaela A spune:

    Motociclete electrice se pot achizitiona prin programul rabla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.