Primul clip oficial cu Aprilia Caponord 1200
15/03/2013
Honda CB 300 R şi XRE 300 – gemenii care o apucă pe căi diferite. VIDEO amuzant
16/03/2013
Daimler_Reitwagen

Primele motociclete nu prea semănau cu ce vedem astăzi pe șosele. Erau făcute din lemn, aveau motoarele montate în cele mai ciudate locuri și nici măcar nu purtau numele „motocicletă“. 

Daimler_Reitwagen

Prima motocicletă cu motor pe bază de petrol, construită de Daimler și Maybach

E greu de spus care a fost prima motocicletă. Totuși, istoricii s-au pus de acord și au decretat că cea dintâi a fost construită de Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach în anul 1885. Se întâmpla în Bad Cannstatt, unul dintre districtele Stuttgart-ului de astăzi. Da, sunt acei doi industriași care aveau să se apuce de mașini iar numele lor urma să se transforme în adevărate branduri.

Nu prea seamănă cu ce știm noi că înseamnă o motocicletă. Se numea Einspur sau Reitwagen, avea un cadru de lemn, un motor cu un singur cilindru de 264cc, fugea cu 11 km/h și avea 0,5 cai putere la 600 rpm. Transmisia se făcea printr-o curea, de suspensii nu putea fi vorba, frână aveai doar pe spate (și nu era tocmai eficientă) roțile erau din lemn și cântărea 90 de kg. Dar cu adevărat revoluționar era faptul că funcționa pe bază de petrol.

Abureala franțuzească

Înainte de prototipul Daimler-Maybach, francezii puneau în valoare motoarele cu aburi. Se întâmpla în 1860, când Pierre Michaux, un fierar din Paris începea să construiască velocipede, acele biciclete ciudate, cu tracțiune pe roata din față. Cu adevărat revoluționară a fost mișcarea fiului lui Pierre, care a pus un motor cu aburi pe velocipedul construit de tatăl său. Iar astfel de încercări au avut loc și-n anii ce-au urmat.

Un model cât de cât practic a fost construit abia în 1881 de americanul Lucius Copeland, care reușise să reducă dimensiunile motorului.

werner

Creația fraților Werner din 1901

În 1894, frații germani Hildebrand alături de partenerul lor Wolfmuller construiau prima motocicletă ce avea să intre în producție. Avea un motor de 1500cc, cu doi cilindri, răcit cu apă. Mai mult, avea și cauciucuri, inventate cu doar puțin timp în urmă de John Boyd Dunlop. Fugea destul de repede -40 de km/h, dar era mai greu cu opritul. În loc de frână, aveai la dispoziție o bară de metal pe care o înfigeai în pământ.

Se spune că prima motocicletă care a văzut America a fost adusă la New York de către un circar francez, în 1895. Cântărea 91 de kg și, nu știm cum, ajungea la 64 km/h. Tot atunci, inventatorul E.J. Pennington construia un vehicul propriu în Milwaukee. Pennington spunea că motocicleta lui putea să ajungă la 93 de km/h. Nu știu dacă trebuie să-l credem pe cuvânt, dar a fost primul constructor care și-a numit vehiculul „motor cycle“.

În 1898, frații Werner din Paris vindeau câteva sute de „motocyclette“ cu motor montat deasupra roții din față.

Unde punem motorul?

Printre dilemele din acea perioadă se număra și poziția motorului. Subiectul a fost tranșat de francezi în 1901, când frații Werner au așezat motorul la baza cadrului, între roți și l-au legat printr-o curea de roata din spate. Și toți s-au pus de acord că așa este cel mai bine.

În același an, peste ocean, apărea prima motocicletă Indian, apoi, în 1903, rivalul Harley-Davidson. Și a început nebunia.

Galerie foto cu primele motociclete:

[nggallery id=29]Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

2 Comments

  1. […] lucrurile n-au stat așa dintotdeauna. Echipamentul moto a evoluat o dată cu motocicletele. Dacă primele motociclete erau niște banale biciclete cu motor, cam la fel de simple erau și hainele. Erau haine […]

  2. […] Până la urmă, istoric vorbind, este o mișcare firească. Să nu uităm că Gottlieb Daimler, părintele a ceea ce astăzi numim Mercedes, a construit prima motocicletă din lume.  […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.