Hackstetter Invex 998: primul superbike cu tracţiune integrală
20/03/2013
moto bmw f800 gs
BMW F800 GS face show la lansarea Mini Cooper Paceman
20/03/2013

Odată cu aplicare noilor legi, costul orelor de pregătire pentru examenul de permis la categoriile A, A1, A2 și AM se va dubla, spun reprezentanții școlilor moto, contactați de pemotoare.ro. Aceștia nu sunt de acord cu noile norme și spun că ar trebui aduse modificări.

Pemotoare.ro a stat de vorbă cu reprezentanții Școlii Moto Louis și Școlii Moto Adi despre noua propunere legislativă supusă dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne. Aceștia spun că aplicarea noilor reguli pentru obținerea permisului la categoria A va face ca instruirea viitorilor motocicliști să coste foarte mult.

Află ce presupun noile reglementări

Dezbaterea săptămânii: Sunteți de acord cu noile reguli de obținere a permiselor?

„Este evident că o să se dubleze prețul școlii pentru că se bagă orele în trafic. Toate școlile trebuie să-și cumpere motociclete mai mari și trebuie să-și amortizeze costurile“, a declarat Anca Popescu, reprezentata Școlii Moto Louis pentru pemotoare.ro.

„Este evident că o să se dubleze prețul școlii pentru că se bagă orele în trafic“ Anca Popescu, Școala Moto Louis

„Costurile vor crește chiar dacă nu se aprobă această lege. Propunerea pentru examinare este de 12 ore în poligon și 14 ore în trafic. În momentul în care scoți elevul 14 ore în trafic, probabil că se va dubla costul școlii. Asta pentru cei care fac toate orele. Nu vorbim aici de vouchere, unde se fac trei ore în poligon“, explică Anca Popescu, care lasă de înțeles că este foarte posibil să crească și costul examinării.

foto moto

Examinarea ar trebui să se facă cu instructorul pe post de pasager. Foto: magnact.com

Adi Budoi, proprietarul Școlii Moto Adi este de aceeași părere. „Sigur că da. Costurile vor crește foarte mult. Am citit că examinarea trebuie să se facă și cu mașină și cu motocicletă și cu doi oameni din firmă. Unul instructor, care să aibă răspunderea în momentul examinării, și altcineva care să conducă o mașină“, a declarat Adi Budoi pentru pemotoare.ro

„Propunerile sunt aberante“

„Propunerile sunt aberante. Nu mă poți obliga la moto să am mașină“, spune Anca Popescu. Aceasta mai adaugă că „o altă prostie este limitarea pentru categoria A. Motocicletele de 600 cc nu sunt de 600. Sunt de 598 cc, 596 cc, dar nu de 600. Plus că nu pot să pun un elev prima oară să se urce pe un motor de 600. Sunt, din păcate, niște legi date de niște oameni care habar n-au ce-nseamnă motociclismul.“

Reprezentanta Școlii Moto Louis mai spune că este de acord cu pregătirea în trafic, dar că elevul trebuie să meargă singur în timpul examinării. „Nu este normal ca instructorul să fie pe motocicletă cu elevul. Instructorul are dublă comandă, o poate acționa oricând și-i poate da indicații elevului prin cască“, explică Anca Popescu. „Atâta timp cât nu sunt oameni care să fie motocicliști sau să lucreze în domeniu nu se va schimba nimic“, încheie reprezentanta Școlii Moto Louis.

„În loc de 600 să se treacă 599. Să se pună de acord Ministerul Transporturilor cu Ministerul de Interne. Să fie o colaboare.“ Adi Budoi – Școala Moto Adi

De altfel, Adi Budoi afirmă că este de acord cu 80%-90% din propuneri, dar că trebuie să existe câteva modificări. „În loc de 600 să se treacă 599. Să se pună de acord Ministerul Transporturilor cu Ministerul de Interne. Să fie o colaboare.“ Reprezentantul Școlii Moto Adi arată că nu există comunicare între cele două instituții, fapt ce duce la erori legislative.

„Nu pot să comentez prea mult față de niște proiecte care într-o parte sunt prezentate într-un fel, în cealaltă parte sunt prezentate în alt fel. Trebuie să știm clar care este legea și cum se aplică și atunci putem să spunem clar «da» sau «nu»“, încheie Adi Budoi, menționând că este părerea lui strict personală.



Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.