Cum decurge școala moto
23/06/2014
Despre sportivi și domnișoare
24/06/2014

Merge cu benzină, curent electric sau combustibil de avion. Noua motocicletă a armatei americane

O nouă motocicletă intră în dotarea aviației americane. Este dual sport și are un motor care funcționează cu orice, de la benzină la motorină și curent electric. Oficialii armatei spun că o vor arunca din avion direct pe terenul de luptă. La propriu.

A fost dezvoltată în parteneriat cu BRD, o companie din San Francisco ce fabrică motociclete electrice. Practic, are la bază modelele MX și SX (enduro, respectiv supermoto). Acesta au fost preluate și dezvoltate de Logos Technologies, o companie ce lucrează, în principal, pentru armata și serviciile secrete americane.

Ce-a ieșit? Un dual sport care ajunge la 100 de km/h în 3,3 secunde, cântărește 130 de kg și are o autonomie de 160 km. Pentru misiunile „stealth“, poate fi folosită în modul electric, dar funcționează cu mai multe tipuri de combustibil: benzină, motorină, avgas (aviation gas – un combustibil pentru avioane), Jp-8 (Jet Propellant 8, un combustibil derivat din kerosen). Bateria pentru propulsorul electric se încarcă în 2-4 ore.

Este, astfel, prima motocicletă din lume în mărime naturală care poate funcționa cu mai multe tipuri de combustibil.

 

Are 40 cp, iar viteza maximă este de 112 km/h. Iar în cazul unei intervenții, motocicletele sunt aruncate, pur și simplu, din avion, spune un analist militar american într-un interviu pentru cnn. De fapt, cam așa ar începe o operațiune a aviației într-o zonă de conflict. Motocicletele sunt aruncate din avion și, imediat după ele sar soldați special antrenați – așa-numiții „bike chasers“ din Forțele Aviației Americane. Aceștia se asigură că la sol nu există pericole care să împiedice aterizarea unui avion.

Analistul militar, fost soldat în trupele speciale ale Aviației, mai spune că, de obicei, din avion sunt aruncate de la mini-motociclete de 100 cmc până la motociclete de enduro în toată regula – de 250 cmc. Acestea din urmă se aruncă în niște cutii speciale numite „bike bundles“. Cât despre motocicletele mici, ele au o parașută legată de ghidon și sunt luate, pur și simplu, și aruncate din avion.

BRD-MX-3

Motocicletele au atât kick-starter cât și electric starter, ca să poată fi pornite în orice condiții.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.