Recent a apărut pe piață cartea „Manual de motociclism. 291 de aptitudini esențiale“. Am luat-o la un „ride (read) -test“, ca să vedem exact despre ce e vorba și dacă merită să dai banii pe ea.
Așa cum îi spune și titlul, îți prezintă 291 de aptitudini esențiale. De la lucrurile cu adevărat elementare la chestii puțin mai avansate și la câteva lucruri pe care nu te-ai gândi că le vei citi în vreo carte. Manualul începe prin a-ți spune cum să-ți alegi motocicleta potrivită, îți explică principalele clase, avantajele și dezavantajele fiecăreia, anatomia motocicletei, s.a.m.d. Lucruri pe care trebuie să le știe orice motociclist sau oricine ar vrea să se apuce de această „meserie“.
Un alt mare capitol este cel despre echipament, de unde poți afla ce anume poți să-ți alegi în funcție de motocicletă, cum trebuie să fie cusăturile, care materiale sunt mai bune și care nu. Totodată, ți se explică și tipurile de căști, cum să te îmbraci pentru ploaie sau cum să întreții echipamentul.
Apoi, manualul revine la anatomia motocicletei, dar cu o analiză detaliată. Îți explică ce înseamnă ampatamentul, cum funcționează suspensiile, ce-i cu unghiul furcii și unghiul de fugă, ce sunt benzile de putere, și care-i treaba cu triunghiul format de șa, ghidon și scărițe.
Următorul capitol se referă la tehnici de pilotaj: contravirarea, frânarea pe viraj, așa-numitul „point fixation“ sau raza virajului. Desigur, poți reține atât cât se poate reține din niște explocații sumare, pe o coloană de pe o pagină A4. Ți se mai spune care sunt bazele mersului prin noroi sau nisip, și la ce să te aștepți când ieși în off road. Tot aici poți învăța și chestii de huligan: clasicele wheelie, stoppie, burnout, dar și cum să scoți scântei cu cricul sau flăcări din evacuare.
Ultimul capitol este despre scule și reparații. Cartea îți explică ce scule elementare trebuie să ai la drum și acasă și cum să ajungi la liman dacă ai rămas în pană în mijlocul drumului. Mai poți afla câte ceva despre setarea cursei suspensiilor, despre cum să echilibrezi o roată, despre lanț, pinioane, șuruburi, anvelope și alte elemente.
Ușor de citit
Cartea e scrisă detașat și e foarte ușor de parcurs. Alternanța dintre mai multe tipuri de informație te fac să n-o lași din mână. De exemplu, între două-trei reguli despre echipament poți citit despre unul dintre circuitele legendare prezente în carte (Insula Man, Nurburgring, Misano se află pe listă). Mai poți afla cum să aprinzi focul în trei moduri dacă rămâi noaptea pe câmp, cum să intri clandestin în paddock-ul MotoGP și… cum să cari un porc pe motocicletă.
Uneori, traducerile pot fi cam ciudate. De exemplu, la început se vorbește despre o motocicletă „goală“ (adică naked). De asemenea, unele informații țin strict de America, autorii fiind din Statele Unite.
Concluzia
Deci, merită? Dacă ești la început, cu siguranță. Chiar ar trebui să te familiarizezi cu tot ce scrie acolo. Dacă ești la nivel intermediar te va plictisi prima parte, dar încă poți afla lucruri despre zone pe care nu le știi. Dacă ai ani buni de motociclism în spate și ai făcut de toate (enduro, touring, adventure) n-o să afli mare lucru, dar te poți delecta cu chestiile precum „căratul porcului pe motocicletă“ sau cum să gătești un iepure mort pe evacuare. Ori cum să-ți dai seama dacă un animal mort pe marginea drumului e bun sau nu de pus la proțap.
Așadar, în funcție de experiența ta, nivelul de informație strict utilă poate fi mai mare sau mai mic. Totodată, nu trebuie să te aștepți la un tratat, ci la o lucrare care e pe jumătate carte, pe jumătate revistă. Dar „Manual de motocilism. 291 de aptitudini esențiale“ e o lectură frumoasă.
Cel mai bun preț este pe elefant.ro – 55 de lei (aici) sau pe Libris.ro – 74 de lei, dar cu transport gratuit.