Husqvarna 401 intră în producție
12/01/2015
Top 7 motociclete subapreciate
13/01/2015

Dakar 2015, etapa 8: Butuza iese din Dakar. Gyenes, evoluție bună. Zi devastatoare pentru piloți de top

A opta zi de Dakar a fost dezastruasă pentru mulți dintre piloții din top 10, dar și pentru românul Marcel Butuza, care nu a terminat speciala și care apare pe lista celor care s-au retras. Barreda (Honda) a pierdut orice șansă de a câștiga Dakarul după ce a trecut linia de finish pe 80, colegul său Rodriguez a terminat pe 73, iar Walkner pe 54.

Singura veste bună este că Mani Gyenes a reușit să termine pe 30 și, pe fondul tulburărilor din clasament, este pe 25 în clasamentul general.

Luni a fost o zi pe care mulți dintre piloții de la Dakar nu o pot uita. Terenul foarte dificil, altitudinea și starea proastă a motocicletelor – fiind a doua zi de etapă maraton, piloții n-au avut echipa tehnică alături de ei înainte de start – toate au dus la răsturnări de situație în clasament și la abandonul unor nume sonore. Având în vedere abadonurile și condițiile dificile, organizatorii au decis scurtarea probei.

barreda

Barreda a ieșit din lupta pentru titlu. Se află pe 24 în clasamentul general.

Marcel Butuza este unul dintre cei 15 piloți care au abandonat ieri, printre care se numără piloții Yamaha – Botturi și Metge -, Daniel Gouet (Honda) și Jordi Viladoms (KTM). Cu Butuza în afara jocului, singurul nostru reprezentant la Dakar rămâne Mani Gyenes.

A fost o zi dezastruasă și pentru Barreda, omul pe care mulți îl vedeau câștigătorul acestui Dakar. Nu se terminase prima secțiune din cursă că Barreda era remorcat de un alt concurent, astfel încât a trecut linia de finish pe 80, cu un timp total de 7:22:02, la 4:25:43 în urma liderului, exclusiv datorită ajutorului de alți piloți. Cu toate acestea, rezultatul îl scoate definitiv din joc pe favoritul Honda. A mai fost o zi grea pentru Rodriguez (Honda) – 6:02:09 sau Walkner (KTM) – 4:37:16.

Vestea bună vine de la Mani Gyenes care a fost precaut și a reușit să termine pe locul 30 – 3:43:38 -, cu 47:19 în urma liderului. Pe fondul abandonurilor și situației din clasament, Mani urcă pe 25 la general, unde se află cu 4:22:13, în urma liderului Coma. De altfel, chiar în fața lui Gyenes, la diferență de 11 minute, se află Barreda.

„A fost foarte greu în Salar de Uyuni din pricina apei și a sării. Am pierdut foarte mult timp pentru că după câteva zeci de km, motorul pur și simplu s-a oprit. Mai mulți rideri care au același model de motocicletă cu al meu, KTM 450 Rally Replica 2012, au fost nevoiți și ei să se oprească. Cred că am stat peste 20 de minute ca să aștept să se răcească motorul. Din pricina sării depuse pe radiator nu mai ajungea suficient aer la motor“, a declarat Mani Gyenes după terminarea probei.

mani

Mani Gyenes a fost precaut și a terminat pe 30

Etapa de luni a fost câștigată de Quintanilla (KTM), în timp ce coma s-a aflat pe 9, la 7 minute în urma liderului. În urma rezultatelor de ieri, clasamentul general este condus de Marc Coma, urmat de Goncalvez, Quintanilla și Price.

Clasament general Dakar după etapa 8:

clasament general dupa et 8Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.