Cristi Mureșan, încă patru ani la conducerea FRM
11/03/2014
„Nevastă, vând motocicleta imbecilului de soț, pe eBay. A băgat în ea câteva bucătării“
12/03/2014

Atenție, motocicliști! Șoferii există în trafic

În fiecare zi strigăm „Atenție șoferi! Motocicliștii există în trafic“. Dar cum ar fi s-o luăm invers?

Cum ar fi să ne spunem în fiecare zi că traficul este plin de șoferi care nu se uită în oglinzi, nu semnalizează, blonde la volan de SUV care se uită pe FB în timp ce conduc, pietoni care traversează pe unde-i taie capul și multe alte specimene. Ce-ar fi să presupunem (pe nedrept, desigur) că toți șoferii pe lângă care trecem vor să dea în noi și să ne comportăm ca atare. Că la orice pas, un băiețaș cu salam în loc de creier și cu „mâță“ din 93 va întoarce fix în fața ta, pe linia de tramvai?

Pentru mai toate accidentele moto există anumite șabloane, ilustrate aici de niște francezi. Așadar, ce-ar fi să nu mai depășim prin dreapta, ori în intersecții? Ce-ar fi să nu mai accelerăm până la 100 km/h între semafoare? Oricum stăm la roșu. Ce-ar fi să nu mergem mai repede decât ne simțim în siguranță? Iar atunci când intrăm tare într-o curbă să ne gândim c-am putea da de o pată de ulei, nisip, o groapă uitată și alte obstacole specifice minunatei noastre țări.

Pe la tot colțul, pe forumuri, se discută despre purtarea echipamentului de protecție. Desigur, dacă pleci zilnic cu motorul la muncă n-o să-ți iei combinezon. Dar niște ghete scurte, aerisite, o pereche de blugi cu întărituri și o geacă de vară perforată chiar pot face diferența.

Cum ar fi să ne spunem de fiecare dată „Atenție! Șoferii există în trafic“? Probabil că știrile cu morți, răniți și veșnicele „rip“ de pe net ar scădea. Nu s-ar mai spune despre noi că suntem „donatori de organe“ și motociclismul ar fi văzut altfel. Conștientizarea faptului că existăm, că suntem mult mai vulnerabili, că suntem mai greu de observat în oglinzi trebuie să existe de ambele părți. Da, șoferii trebuie să se uite în oglinzi și măcar să semnalizeze dacă tot întorc pe linia continuă, iar pietonii trebuie să traverseze pe la trecere, nu să țopăie printre mașini ca niște capre.

Totuși, înainte de-ai educa pe ceilalți, trebuie să ne educăm pe noi. În felul acesta, chiar dacă de ei nu se prinde nimic, noi mai avem o șansă.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

2 Comments

  1. marius badaranza spune:

    …salutare…in tot ce ai publicat in artcolul de mai sus este adevarul gol golut…sa auzim de bine…

  2. zeneseu spune:

    Felicitari pentru articol. De ar fi cat mai multi sensibilizati de acest articol…de ambele tabere evident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.