Beckham, rol de băiat rău, călare pe noua Triumph Bonneville 1100
17/09/2015
Ducati lansează nouă modele noi la EICMA
22/09/2015

Almaty – highlife made in Kazahstan. 550 Khanate Ride

Restaurante și cafenele cochete, mașini scumpe, străzi largi și curate, trafic intens la ore de vârf… bun venit în Almaty.

Mai țineți minte filmul Borat? O comedie cu un tip tuciuriu și mustăcios, care ar fi venit din Kazahstan? Sigur îl știți. Ei bine, probabil știți și că imaginile cu Borat ‘acasă’ nu au fost filmate în Kazahstan, ci în Romania. De ce? Poate pentru că țara kazahilor nu arată ca-n filmul Borat (sau ca nu au primit autorizație de la guvern, nu e treaba noastră). Ei bine, Almaty, fosta capitală, orașul în care ne află acum, este un loc diametral opus acelei parodii.

Am început acest text de pe terasa unui cafenele/bistro, aflată langă strada Furmanov, un fel de Magheru al lor. În față, mancare tradițională kazahă: o pizza. Și o bere belgiană scumpă. Și mai în față… Lexus, Infinity, BMW. Puțin mai la dreapta, magazin Hermes. Și mai la dreapta… motivul pentru care n-am reușit să termin textul la acea terasă: natură vie, materializată în femei frumoase. Au acești kazahstanezi niște femei… cum să vă zic: frumusețea rusoaicelor, combinată cu frumusețea asiaticelor la un loc. Ar fi fost păcat să stau cu nasul în laptop, în timp ce-n jurul meu avea loc un adevărat spectacol. Și să-l las pe colegul meu Ionuț Ivana să se bucure singur de peisaj.

almaty 3

Două localuri de pe strada Furmanov

Almaty este o urbe complexă. E fosta capitală, dar rămâne cel mai mare și mai puternic oraș. Are plan urbanistic de inspirație sovietică, dar spre deosebire de Bucureștiul nostru, e mult mai aerisit. Totuși, traficul la ore de varf e haotic: mașini scumpe alături de autobuze vechi care emană nori de noxe, multe claxoane și.. puțini motocicliști. Am numărat vreo 7-8 (pe unul l-am văzut de trei ori). Seara, autobuzele vechi se retrag, oamenii din autobuze se duc în cartierele lor, iar pe străzile din centru rămân mașinile scumpe. Acele mașini opresc în fața restauratelor, care mai de care mai cochete. Cochete la fel ca domnițele despre care vă povesteam mai sus.

almaty 2

Monumentul Independenței

Oamenii sunt zâmbitori și amabili. Nu prea înțeleg o iotă din ce le spui, dar caută să te ajute. De exemplu, noi căutam centrul orașului, iar ei ne explicau că suntem în centru. Și explicau asta cu toate semnele pe care le poate face o mână. Până la urmă, am ajuns pe la ora 23.00 în Piața Republika Alany – locul preferat de turat motoare al băieților cu sânge Fast and Furios. Tot acolo se află un Monumentul Independenței și Muzeul de Stat. Dar despre asta vă vom spune mai multe într-unul din filmele pe care le vom difuza când ne întoarcem. N-o să dăm totul chiar de acum.

Dar, stai puțin. Ce fac eu aici? Am venit pentru o aventură cu motocicletele și vă povestesc despre oraș, cafenele scumpe și femei frumoase? Da, pentru că după prima zi în care am luat prânzul într-o bodegă unde selecția din meniu am făcut-o jucând ‘din Oceanul Pacific a ieșit un pește mic’, ne-am propus puțin huzur. Cu wifi, meniuri pe care le înțelegem și femei aranjate pe care să le urmărim. Iar fix asta îți sugerez să faci și tu dacă vii în Almaty. Tratează orașul ca pe o adevărată metropolă, ieși în centru și savurează-l ca atare.

almaty 4

Restauran cu specific italian. Au terasa pentru fumatori și terasă pentru nefumatori.

Noi asta am făcut. Da, și stăm la un hotel în centru. Saya îi spune și au camere curate, la preț decent. Dar ne-a cam ajuns. Am stat destul. Mâine plecăm în munți. Poimâine, alți munți. Apoi, un canion. Apoi… nesfârșita stepă. Probabil o să bem lapte de cămilă cum beau bavarezii bere. Și, crede-ne, de-abia așteptăm. Azi am luat în primire motocicletele, două Suzuki DR650SE, cu rezervoare aftermarket de 20 de litri ca să ne ajungă să umblăm pe coclauri.

almaty 5

Hotelul nostru. Locul din care e făcută fotografia, o bordură, e potrivit pentru băut bere și consultat hărți. Bate și WiFi-ul pana aici.

Așadar, adio străzi pavate, măturate, cinematograf și bingo. De mâine începe aventura. Și, pentru ca aventura să fie adevărată, se anunță ploaie și 15-18 grade. Sperăm să avem timp și net să vă scriem cum a fost. Dacă nu, oricum vom da raportul de la 16.10 la Radio România Actualități, în emisiunea Ca Pe Roate, unde vom avea o intervenție prin telefon.

Din Almaty, pentru cititorii PeMotoare, au transmis corespondenții Cristian Predoi și Ionuț Ivana. Weekend frumos, prieteni! Să-nceapă aventura!

KMG-Rompetrol-logo_JPG_big-size

Proiectul 550 Khanate Ride este susținut de Rompetrol, marca KMG InternationalLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.