Exemplu de voință: performață pe două roți cu un picior amputat
22/07/2013
„Motogirl“, fata care a plecat în jurul Africii pe un BMW G 650 GS
23/07/2013

Brembo, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de frânare, ne explică, într-un clip, cum se opresc prototipurile MotoGP de la viteze de peste 300 de km/h.

De-a lungul timpului, sportul moto a evoluat. De la tehnica de pilotaj a sportivilor, continuând cu siguranța oferită de circuite și terminând cu tehnologia încorporată în motocicletele de curse, totul a devenit mai complex și mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Astăzi, nume precum Valentino Rossi, Jorge Lorenzo sau senzația motomondialului, spaniolul Marc Marquez, se folosesc de sisteme de frânare foarte avansate pentru o eficiență maximă pe perioada de decelerare. Dar să vedem mai exact ce se întâmplă cu frânele unei motociclete din MotoGP atunci când se încetinește de la peste 300 km/h.

În primul rând, toate echipele de top din Campionatul Mondial de Motociclism Viteză apelează la producătorul Brembo pentru a le furniza sisteme de frânare de cea mai bună calitate. Firma italiană este renumită pentru tehnologia de vârf oferită oricărui vehicul fie că este de curse sau de stradă.

Sistemul de frânare folosit în MotoGP are discuri fabricate din carbon, iar cilindrul pentru frâna față poate fi personalizat în diametru în funcție de preferințele pilotului.

Brembo2Etrierele sunt cu 4 pistonașe, plăcuțele de frână sunt din carbon și cântăresc numai 350 de grame, fiind capabile să funcționeze până la o temperatură de 900 de grade Celsius. Totodată, discurtile au aceeași temperatură maximă de funcționare ca și plăcuțele.

Aproape orice componentă a sistemului de frânare poate fi personalizată după preferințele fiecărui pilot și include o serie de senzori care alcătuiesc sistemul de telemetrie.

 

 

Mai multe detalii puteți afla din clipul de mai jos:Cosmin Voicu
Cosmin Voicu
Îmi plac motocicletele de când eram mic și mă uitam împreună cu tatăl meu la MotoGP și la WSBK. Îmi aduc aminte de cursele cu Doohan și mai târziu de Rossi când alerga la 125 și la 250. Și de Fogarty și Haga la Superbike.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.