The Night Wolves – motocicliștii lui Putin – structură para-militară în Crimea
04/03/2014
Ducati a lansat noul Diavel
05/03/2014

(P) Verificarea motocicletei înainte de startul sezonului

(P) Știm că ești nerăbdător să accelerezi și să simți, din nou, vântul și motorul sub tine, dar înainte de asta ar trebui să faci câteva verificări de bază ale motocicletei.

În primul rând, consultă manualul/ghidul de utilizare al motocicletei. Producătorul știe cel mai bine ce-i de făcut și ce scrie acolo are prioritate față de orice ai pe internet. Totuși, materialul de față îți propune câțiva pași simpli care să te ghideze la verificările de la începutul sezonului.

verificare1x

Șterge motocicleta cu o lavetă curată

Dacă ai aplicat un strat protector pe motocicletă – MOTUL EZ Lube – înainte de venirea iernii, ia o lavetă uscată și moale și șterge elementele șasiului. Va sclipi în soare ca nouă. Uită-te atent la strângerea șuruburilor, iar dacă vezi urme de rugină, înlătură-le cu spray degripant.

(P) Găsește produsele potrivite pentru motocicleta, printr-un sistem de selecție automat. Află mai multe

Verifică anvelopele

Cercetează banda de rulare, stadiul uzurii și, dacă nu mai ții minte, anul de fabricație. Chiar dacă n-ai făcut burnout-uri și nu te-ai dat pe circuit, ține cont de faptul că anvelopele îmbătrânesc, până la urmă. S-ar putea să observi crăpături, și n-ar trebui să treacă mai mult de 4-6 ani până să le schimbi. Dacă e totul ok, verifică presiunea din roți, ajusteaz-o după specificațiile manualului și ai cam terminat.

verificare1x1

Verifică anvelopele și adu-le la presiunea corectă

Studiază starea kitului de lanț

Vezi ca nu cumva să nu aibă uzură, nu doar lanțul ci și pinioanele. Verifică dacă lanțul este strâns cum trebuie, apoi pune mâna pe un spray de curățare (MOTUL Chain Clean) și, după ce l-ai curățat, dă cu un spray de lubrifiere (MOTUL Chain Lube). Dacă ai transmisie pe cardan, poți scăpa doar cu o verificare a uleiului.

Uleiul și alte lichide

Motul recomandă schimbarea uleiului de motor înainte de a duce motocicleta la iernat. Totuși, dacă n-ai făcut asta atunci, ar fi bine s-o faci acum. Nu uita să cumperi și-un filtru nou. Dacă l-ai schimbat înainte de-a trage motocicleta pe dreapta, te poți limita doar la verificarea nivelului. Pentru asta, trebuie să aduci motorul la temperatura de funcționare.

(P) Motul oferă toată gama de lubrifianți și articole de întreținere pentru motociclete. Află mai multe
Motul

Verifică uleiul de furcă. Modul în care lucrează furca pe compresie și revenire ar trebui să-ți indice dacă e cazul să schimbi uleiul. Specialiștii spun că uleiul de furcă ar trebui să fie schimbat o dată la doi ani.

Verifică lichidul de răcire, lichidul de frână și plăcuțele. Dacă simți că nu lucrează cum trebuie, ai putea face și o aerisire.

Urmărește, totodată, circuitele pentru depistarea eventualelor scurgeri: bușonul de golire pentru ulei, rezervorul lichidului de frână, radiatorul, șurubul de aerisire de pe compas, simeringurile de pe gâtul furcii și amortizorul spate).

verificare frana

Verifică lichidul de frână.

Nu uita nici de filtrul de aer. Acesta trebuie verificat și, după caz, înlocuit.

Manete

Verifică ușurința în funcționare și jocul necesar în cazul mânerului de accelerație, manetei de ambreiaj și a controlului pentru frâne. N-ar strica o mică ungere.

Motul

Baterie și lumini

Dac-ai avut bateria deconectată pentru testare și reîncărcare, instaleaz-o pe motocicletă. La început, acționează doar contactul de aprindere. Dacă a fost complet deconectată, unitatea de control a motorului și alte componente electronice trebuie să se ajusteze sau să se configureze după acționarea contactului de aprindere. Dacă ai lăsat-o pe motocicletă, verifică tensiunea și nivelul de încărcare cu un aparat de măsură.

Apoi, verifică toate luminile, semnalizările și claxonul

verificare electrica

Verifică instalația electrică

Atenție! După ce-ai pornit motorul, așteaptă să vezi dacă se stinge lampa de presiune a uleiului. Fă o tură scurtă de încercare și fii atent la suspensie și la amortizarea șocurilor. Dacă ai motocicletă cu ABS, martorul de pe afișaj ar trebui să se stingă la câteva momente după pornire.

(P) Întră în comunitatea Motul de pe Facebook 

În rest, bucură-te de drum și ia-ți o haină groasă pe tine. Primăvara, vremea e schimbătoare.

Articol susținut de Motul.

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.