Nou record pentru cel mai rapid tur al lumii
13/07/2016
EXCLUSIVITATE: Un nou Triumph Tiger Sport 675 surprins pe Transalpina?
18/07/2016

Transalpina. Unde Dumnezeu a dat, omul a stricat

Puțin trecut de ora două. Stau pe-o piatră, lângă motocicletă. Sunt singur. Colegii au plecat. Mă bucur de singurătate, iar ochii mi se pierd în valea de frumusețe.

Sunt pe Transalpina, puțin înainte de urcarea în pasul Urdele. E magic.

Motocicleta, o Honda Africa Twin nou-nouță stă tăcută. Așteaptă răbdătoare scânteile ce vor declanșa dansul celor doi cilindri. Parcă și ei îi place. Parcă și ea zâmbește de sub privirea încruntată.

Dacă n-ar fi norii ce-mi trec ușor pe deasupra capului, aș simți timpul cum stă în loc.

Până când apare el. Românul care crede că totul i se cuvine. Merge cu muzica la maxim, geamul deschis, și cu mâna-i urâtă atârnând pe portieră. Oprește la 100 de pași, într-un loc de unde vezi valea de frumusețe. Deschide ambele uși, iar maneaua lălăită tulbură norii. Gras și urât, coboară din mașină și se întinde. Grasă și urâtă, femela coboară și ea. Ușile rămân larg deschise, iar boxele sună spart. Parcă și iarba se ofilește dintr-odată. Îmi iau privirea, mă uit în altă parte, dar nu pot stopa masacrul din urechi.

După 15 minute de agonie pleacă. După 5 minute în care încerc să mă calmez, trec prin locul unde s-au oprit. Unde era o piatră sură, acum e o piatră pictată cu numele unei pensiuni din Rânca – cel mai urât sat din România.

Următoarele două-trei ore sunt terminat. Tot frumosul este dat la o parte și, la fel cum se adună norii pe cer, în minte îmi revin imaginile cu dezastrul arhitectural din Rânca, cu țigănia din pasul Urdele, imaginile cu munții bărbieriți și pădurile stoarse, picătură cu picătură, până când nu va mai rămâne nimic. Revin imaginile cu grașii ăia de ne conduc. Pentru că toate se leagă.

Îmi vine să tot merg cu motocicleta, să nu mai opresc deloc. Să plec spre alt loc. Mă întreb de ce stau aici, în țara asta de ghiolbani. Mai merită salvată?  Uneori aș prefera să ardă cu totul, de la maghernițele din Rânca la Casa Poporului. Dar ai dracului ei de mărăcini, sigur s-ar prinde din nou.

Încerc să revin la gândurile bune și să-mi termin treaba. Să filmez, alături de colegi, un material prin care să promovez Transalpina. Să promovez România. Să spun că e frumos, că e minunat. Un film în engleză, pentru Drive Mag Riders, să-l vadă motociclistul străin. Să lase Elveția și să vină la noi, că e altfel, că e sălbatic. Sincronul din pasul Urdele nu-mi iese, nu-l simt. Dar până la urmă, scot ceva – un film pentru Dumnezeu, care-a făcut locurile. Că oamenii ăștia nu merită decât  un deșert fără pic de apă.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

5 Comments

 1. Avram Edelstein spune:

  Este un început excelent. Am vazut mii de km. de drumuri de munte, in Elveția, Austria, Spania, Japonia, Canada sau Statele Unite. Am vazut si Transalpina, anul trecut. Cu mâna pe inima spun ca Transalpina poate sta in gând cu oricare dintre ele.
  Știu ca fără sponsori nu se poate face un film de prezentare la un nivel corespunzător. Dar părerea mea este ca valoarea peisajului nu iese in evidentă atât cat ar merita. Nu sunt un specialist, dar așa cum am vazut cu ochii mei peisajul Transalpinei, nu il simt in aceasta prezentare. Motocicleta am înțeles-o, este grozava. Sau poate ca nici nu poate fi redat intr-un clip ceia ce simți avea la fata locului.

 2. vasile spune:

  Super articol super clip Felicitari

 3. sorin spune:

  E adevarat ca manelele ma deranjeaza mult mai rau decat zgomotul de motociclete sau ATV-uri, dar cand riderul ambaleaza motorul special pentru a urla si a da rateuri, sa faca zgomot, sa se faca auzit, tot poluare fonica este… Imi place zgomotul de motoare, daca e o competitie, dar pe munte, cand merg pe poteca si trec pe langa mine motociclete cu zgomotul lor asurzitor si miros de benzina si fum, e groaznic. Luati-va fratilor biciclete daca vrei sa simtiti natura.

 4. Aby spune:

  naspa..intolerant..iar varianta ca romanii sunt cei mai rai…si sa folosim numai motorete sau cum..

  • The_Sin_Eater spune:

   Voi astia care comentati aiurea sunteti vai mama voastra. Nu ati inteles nimic din ce a vrut omul asta sa transmita in articol. Se poate intampla oriunde, nu neaparat pe Tranalpina. Poate fi la Babele, sau la cota 1400, sau in Delta, sau la Corbu, sau….oriunde este natura in toata splendoarea ei. Iar cel care este deranjat nu trebuie neaparat sa fie cu o motocicleta. poate sa fie pe jos, in masina, sau pe bicicleta.
   Ceea ce voi nu vedeti este semnalul de alarma tras in ceea ce priveste nesimtirea, lipsa celor 7 ani de acasa si mai ales refuzul categoric de a se autoeduca al specimenelor descrise mai sus. Jegul uman in toata splendoarea lui care nu poate fi „spalat” cu vorba buna. Specimenele alea trebuie date cu capul de piatra pe care au scris mizeriile acelea, nu luate cu vorba buna.
   Da, trebuie luata atitudine, dar nu cu frumosul ci cu parul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.