Peste 50 de sportivi, sâmbătă, la Motocross Cup
15/10/2013
VIDEO Wheelie ca la carte, explicat de Chris Pfeiffer
16/10/2013

Superbike cu motor rotativ: 200 CP la 700 cc

Crighton Racing CR700P are 200 de Cai Putere din 700cc și doar 136 de kg. Iar aceste cifre nu vin de la un motor cu piston, ci de la un Wankel.

Motocicleta a fost creată de inginerul Brian Crighton, care nu se află la prima încercare în domeniul motocicletelor echipate cu propulsoare de tip Wankel. În tinerețe s-a angajat la un service Norton, după care a dus prima motocicletă de acest fel pe circuit. În 1994, echipa sa a urcat de 52 de ori pe podiumul campionatului britanic.

Imediat după aceea, motoarele rotative au fost interzise, dar Crighon nu s-a dat bătut. Ultima creație este CR 700 P, care are un motor twin de 700 cc, denumit Rotron RT700. Crighton nu vrea să explice secretele motorului, dar spune că a găsit un sistem de răcire pe gaz care face motorul mai fiabil, potrivit blog.motorcycle.com

Cadrul din aluminiu vine de la Norton NRV588, suspensiile de la Bitubo, iar frânele de la Brembo și AP Racing.

Mai jos, motocicleta, în acțiune, pe circuit:

Motorul Wankel a fost folosit la motociclete încă din 1892, pe motocicleta Millet, prima din lume care a folosit roți cu anvelope. Motorul se afla pe roata din spate. O altă motocicletă celebră cu motor Wankel este Megola, care avea motorul pe roata din față. Acestea sunt doar câteva cazuri, dar propulsorul rotativ n-a devenit ceva obișnuit din cauza randamentului scăzut.

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

2 Comments

  1. […] Honda Transalp. Aventura coboară în stradă 2. Superbike cu motor rotativ: 200 CP la 700 cc 3. Honda lansează CBR300R 2014 4. Elan maidanez, eutanasiat după ce a fugărit un cuplu aflat pe […]

  2. Max spune:

    Sistemul de racire aplicat este cel folosit de Gilo Cardozo la motoarele folosite la Parapantele destinate survolului muntilor Himalaia in programul misiunea Everest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.