Un nou roadster BMW, la orizont. Foto spion
24/07/2013
BMW se retrage din World Superbike
24/07/2013

Sfeștania motoretei. Biserica poate „binecuvânta“ vehicule

Este oficial. Noile coduri bisericești cuprind o practică specială pentru cei care vor să-şi binecuvânteze vehiculul. Așadar, de astăzi, puteți merge la preot ca să vă dea cu apă sfințită pe motocicletă.

Îl mai ții minte pe Papa binecuvântând motocicletele Harley-Davidson venit la Vatican? Ei bine, o astfel de practică devine oficială și-n România.

În luna iulie, Biserica a publicat lucrarea Molitfelnic, după care sunt organizate toate slujbele religioase și rânduielile. Cartea de 819 pagini cuprinde “unele rânduieli şi rugăciuni cerute de nevoile pastorale contemporane”, iar între acestea se numără „Sfeștania pentru binecuvântarea unui vehicul“, scrie gândul.info.

Papa Francis, binecuvântând posesorii de Harley-Davidson. Foto: guardian.co.uk

O astfel de Sfeștanie este o practică nouă în Biserică, dar are rădăcini vechi în slujbele pentru binecuvântarea corăbiilor şi luntrilor de către grecii creştini.“În actualul Molitfenic s-a preluat un liturgier vechi grecesc. Vechii greci binecuvântau, în primul rând, corăbiile. Această practică continuă şi astăzi”, au precizat pentru gândul surse din cadrul Patriarhiei.

Postul, cea mai bună perioadă pentru Sfeștania motocicletei

Cea mai bună perioadă pentru binecuvântarea unui vehicul este cea a postului. “Credinciosul este mai pregătit sufleteşte în perioada aceea – posteşte, se roagă mai mult. De obicei, în posturi sunt slujbe cu rânduieli mai aparte, cu rugăciune mai multă, iar credinciosul se pregăteşte puţin mai mult decât în rest”, argumentează oficialii Bisericii. Aceştia precizează, însă, că astfel de sfeştanii se pot face în orice perioadă a anului.

Preotul oficiază rugăciunea de binecuvântare a vehiculului pentru ca viitorii pasageri să fie “feriţi de accidente şi să le ajute în călătorii”. “Rugăciunea este foarte scurtă, iar la final maşina este stropită cu apă sfinţită”, afirmă pentru gândul un preot al unei biserici din centrul Capitalei. Potrivit acestuia, în fiecare duminică cel puţin un român vine cu autoturismul la binecuvântat.

Care este preţul? “Niciunul”, afirmă reprezentanţii Patriarhiei. Totuși, preoţii chestionaţi de jurnalisti recunosc că se plăteşte, dar nu dau şi suma: “Fiecare după cât vrea şi după cât poate”.

Foto: Mediafax/Octav GaneaCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.