Dakar 2018: Mani Gyenes e din nou la start
24/11/2017
Quadro4 Steinbock: adio, R1200GS!
29/11/2017

Pregătim o nouă aventură. Vaccinuri și recomandări medicale

“Fix ca ăsta are și rottweilerul meu”, îmi spune unul dintre prietenii cu care voi pleca în această călătorie, atunci când îi arăt carnetul de vaccinuri. Bine că e, totuși, rottweiler și nu chihuahua. 

A rămas mai puțin de-o lună până la startul călătoriei și pregătirile continuă. Iar dacă motocicleta-i protejată cu crash-bar-uri, mi-am zis că n-ar strica să am grijă puțin și de mine. Ar fi păcat ca, în loc să mă bucur de ce văd, să mă pocnească vreo febră pe-acolo.

Că tot am adus vorba de febră, vaccinul obligatoriu este cel de febră galbenă. Fără el nu m-aș putea deplasa pe unde am eu treabă și n-aș putea obține viza pentru o destinație importantă. Viză pe care n-o iau din București, pentru că există reprezentanță diplomatică la noi, așadar o s-o iau de pe drum. Sper să meargă. Carnetul internațional de vaccinuri va sta întotdeauna lângă pașaport.

M-am vaccinat la o clinică privată, iar costul pentru consultație și vaccin a fost de 440 de lei. Pe lângă acest vaccin obligatoriu, am mai primit câteva recomandări: hepatita A, febră tifoidă și încă un 3 în 1: difterie, tetanos, palehuielită (sau ceva de genul ăsta). Cel din urmă a fost cu dedicație specială, pentru că merg acolo pe motocicletă. Încă ceva, vaccinul pentru febră galbenă este valabil pe viață. Iar vaccinul ăsta, fiind de fapt un virus, poate provoca reacții la 1-10 zile după vaccinare: febră, durere de cap, în fine, simptomele unei gripe. Până acum sunt bine.

Ar mai fi și malaria, pentru care nu există vaccin, ci niște “pastile galbene” pe care-ar trebui să le găsesc pe-acolo. Nu cred că va fi cazul, pentru că traseul meu nu include pădurile tropicale, ci mai degrabă platouri de 3.000 de metri.

Inamicul numărul unu este țânțarul. Nu e vorba doar de febra galbenă, ci și de Zika și alte nenorociri. Toate se transmit prin mușcătura de țânțar. Cum pastilele Spira Mat ies din discuție, trebuie să caut un spray. Dar nu banalul autan, ci unul care să conțină DEET (Dietil toluamida). Alte recomandări: evitarea circulației prin zone înverzite, împădurite – sau dacă mergi să o faci cu pantaloni și mâneci lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă. Evitarea contactului direct cu animale domestice, utilizarea de unguente anti-țânțar, pentru zonele descoperite ale corpului.

Ca să te aperi de boli digestie trebuie să ai grijă la alimente și la cuburile de gheață. Asta nu-nseamnă că mă voi abține de la o friptură locală când voi vedea o cârciumă autentică pe marginea drumului.

Și, desigur, recomandări de bun-simț, ce se aplică oriunde ai merge: să te hidratezi, să ai câteva medicamente uzuale (saprosan, imodium, smecta, antinevralgic, algocalmin, paracetamol). Sănătate!



Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.