Noile modele Honda pentru 2019 – Prețuri și Test-Ride
17/12/2018
BMW F850GS Adventure. Test Exclusiv în Spania – Prima Tură
20/12/2018

Marcaje speciale pentru motocicliști. Ar face drumurile mai sigure?

Mai multe țări din Europa încep să folosească marcaje speciale pentru motocicliști. Primele au apărut în Austria pe celebrul drum spre Grossglockner, iar apoi modelul a fost preluat și în Luxemburg. Autoritățile spun că funcționează. 

La sfârșitul lunii iunie, States Roads and Bridges Administration Luxemburg implementa un marcaj care să-i ghideze pe motocicliști în bandă, astfel încât să păstreze o distanță mai mare față de linia mediană. De exemplu, într-un viraj de stânga tinzi să te apropii foarte mult de linia care separă benzile, astfel încât să te afli în pericolul de a te lovi de cel care vine de pe contrasens. Acest marcaj te-ar ține pe mijlocul drumului. 

 

După câteva luni, cei din Luxemburg au revenit cu concluziile testului și s-au arătat încrezători că sistemul funcționează, așadar iau în calcul folosirea lui pe alte drumuri. 

Nu este singurul sistem de siguranță gândit special pentru motocicliști. În Tirolul de Sud și-n alte zone din Europa,  parapeții metalici de pe marginea drumului au fost modificați pentru a evita accidentarea gravă a motocicliștilor. Așa-numitele guard-rail killers sunt fatale în cazul unui impact: stâlpii metalicii de susținere rup orice, iar un motociclist care s-ar lovi de ei după ce a alunecat cu motocicletă ar fi norocos dac-ar rămâne în viață. Așadar, stâlpii de susținere au fost acoperiți cu o a doua bucată de parapet metalic. 

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.