Yamaha R1 2015. Look a la R6 și 230 cp
21/07/2014
Transalpina rămâne închisă
21/07/2014

Frână în curbă fără pierderea aderenței. Un nou ABS implementat de BMW

BMW Motorrad anunță lansarea unei noi funcții a sistemului ABS, ce permite frânarea puternică în viraj fără pierderea aderenței. Sistemul va fi disponibil, deocamdată pentru HP4.

Funcția se va numi ABS Pro și li se va adresa celor care vor să folosească motocicleta pe stradă și care se pot trezi cu un obstacol într-un viraj unde stau cu mâna-n gaz. Dacă, într-un viraj, poți atingecu măsură frâna fără să se întâmple nimic, în cazul unei acționări bruște și grăbite, poți pierde aderența. Iar asta li se poate întâmpla în special celor cu mai puțină experiență. Potrivit BMW, sistemul previne blocarea roților chiar dacă frânezi puternic în viraj.

Tehnic, ABS Pro adaptează sistemul ABS în funcție de unghiul de înclinare al motocicletei și se folosește de aceiași senzori care trimit informații la controlul tracțiunii și la suspensiile controlate electronică. Pe măsură ce te apleci mai mult pe viraj, sistemul devine din ce în ce mai intruziv și poate intra în acțiune și la cea mai mică apăsare a frânei.

bmw hp41

ABS Pro este valabil în modurile Rain și Sport, în timp ce nu poate fi activat în modurile Race și Slick. Opțiunea poate fi cumpărată și de actualii posesori de HP4 pentru aproximativ 380 de euro.

ABS Pro de la BMW Motorrad nu e primul sistem de acest fel. În octombrie scriam despre MSC-ul de la Bosch, creat pentru KTM 1190 Adventure R. Detalii.

 5 Comments

  1. STf spune:

    Exista deja bosch msc pe KTM 1190 Adv

  2. Alin G. spune:

    Curios este ca nimeni nu a considerat ,,o stire” cand a fost deja implementat de catre KTM …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.