Cum va arăta Yamaha MT-07 Ténéré
24/05/2016
Iubim 2 Roți 2016. Ce e de văzut și de făcut
25/05/2016

Despre a iubi două roți. Și despre a fi uniți

Pe cât suntem de puțini, pe atât suntem de dezbinați. Pe cât suntem de mici, pe atât suntem de arțăgoși. Suntem o mână de oameni și-n loc să lovim ca un pumn puternic, arătăm ca o palmă deschisă gata să-și rupă degetele. 

Să fie firea noastră balcanică? Să fie sângele latin care se înfierbântă la fel ca un motor turat la maximum în urbe? De la simplii motocicliști pana la cluburi, de la presă la importatori, ne faultăm de parcă n-am avea suficient asfalt să învârtim roata.

Dacă ești pe vitezană, gașca posesorilor de Bandit și Transalp te-arată cu degetul. Dacă te dai pe chopper, ăia cu vitezană râd te tine și spun că te dai pe-un cazan. Dacă ești endurist, distrugi pădurea. Dacă ai vestă, ești roacker satanist bețiv. Dacă te dai pe scuter, o faci pentru că n-ai coaie de motor. Să mai zic?

Dacă ești R.C. și nu M.C., ești fraier. Dacă faci parte din M.C., ești automat arogant. Dacă nu porți vestă deloc, nu ești biker.

Dacă ești un moș frustrat, arunci cu noroi în alții și ai pretenția că toată lumea tre să te respecte c-ai mers pe mobră acum 20 de ani. Desigur, toți ceilalți sunt niște puțoi și tu ești adevăratul.

Dacă ai un business moto, în loc să tragi să-ți ridici produsul stai ca o țață și cu mâinile în sân și-i critici pe alții. Apoi, te plângi că lumea nu cumpără de la tine pentru că-i proastă.

Vrem, nu vrem, ăștia suntem. E nevoie de o nenorocire – vezi cazul Sânzieni –  să ne unim. Și-o ardem frumos, la poză, dăm share pe Facebook, iar de luni uităm și ne-ntoarcem la vechile obiceiuri.

Nu-i respectăm pe ceilalți și uităm că, dezbinați, nu vom fi niciodată luați în serios. Uităm de ce ne-am apucat de treaba asta. Uităm că iubim două roți.

Există niște băieți inimoși, mai zen ca niște călugări budiști, care încearcă să ne aducă aminte, în fiecare an, un lucru. Că trebuie să fim uniți. Că iubim 2 roți.

O fac în fiecare zi prin diverese lucruri simple și odată pe an printr-un festival. Anul acesta se întâmplă pe 27-29 mai. Noi vom fi acolo. Vom trage motoarele în parcare și vom rămâne la concert. Vom ciocni un pahar de bere ca frații, iar seara vom cânta “Hora Mare, Pe Motoare”. (Află mai multe despre Iubim2Roți 2016).

Nu suntem motocicliști de paradă și de întrunire. Nu despre asta e vorba. E vorba despre a iubi două roți și despre a fi uniți. Iar câteodată, o astfel de sărbătoare reușește să-ți aducă aminte de asta.

Later edit:

Să nu se înțeleagă că am scris acest articol dintr-o pornire flower-power sau într-un moment de beție la birou, propun și niște chestiuni concrete.

  • o asociație a importatorilor și dealerilor moto care să facă lobby (pentru condiții mai avantajoase de acordare a leasingului și finanțării, de exemplu)
  • o asociație a presei moto, care să impună un cod deontologic și să fie intr-un contact permanent cu importatorii
  • o uniune a cluburilor moto

Voi dezvolta subiectul într-un articol viitor.

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.