Suzuki Hayabusa – noua genarație va avea compresor?
24/12/2015
Dakar 2016 – Câteva zile până la START
28/12/2015

Cum ne îmbrăcăm când e frig. Ghid de supraviețuire

Nu te lăsa înșelat de soarele de-afară și de maximele zilei. Este, totuși, iarnă. La drum lung frigul intră în oase, iar noaptea se simte imediat aerul rece de decembrie. Dacă vrei să faci mai mult de 300 de km într-o zi și să ajungi întreg acasă, ar trebui să ții cont de următoarele sugestii. 

 • Carene și parbriz. Dacă, pe timp de vară, cea mai frumoasă senzație e să fii liber în bătaia vântului, iarna lucrurile se schimbă. Cu cât crește viteza, cu atât temperatura resimțită de tine e mai mică. Așadar, orice centimetru de carenă sau parbriz de ajută. Dacă ai un parbriz uitat prin debara, montează-l de îndată.
 • Handguard-urile sunt foarte importante și deviază vântul rece pe care l-ai lua în mâini. Fără ele, manșoanele încălzite nu te ajută prea mult pe frig (podul palmei arde, degetele îngheață). Dacă nu sunt destul de late, prelungește-le cu niște parazăpezi, pe care le poți fixa cu ace de siguranță. Am aplicat această metodă când am fost în Vamă cu Yamaha Tracer și s-a dovedit eficientă: nu mi-au mai înghețat degetele.
Yamaha Tracer cu parazăpezi

Yamaha Tracer cu parazăpezi

 • Manșoane încălzite. Dacă, alături de handguard-uri a și niște manșoane încălzite, poți merge liniștit și la 2-3 grade, (desigur, cu mănuși de iarnă). N-ar prinde rău nici o șa încălzită. Desigur, în ambele cazuri există variante after-market.
 • Cu Pleșu la piept. Ziarul este un foarte bun windstopper și izolator termic. Dacă te prinde noaptea pe drum, poți lua ziare de la orice benzinărie. Recomandarea noastră: mizează pe ceva smart. Dilema – de exemplu – e  suficient de gros și, în pauza de ceai, ai ce citi.
Dilema Veche este un bun izolator termic

Dilema Veche este un bun izolator termic

 • Foițe de ceapă. Știi cum arată ceapa? Fix așa ar trebui să te îmbraci și tu. Mai multe straturi subțiri vor fi întotdeauna mai eficiente decât un strat gros. La ultima ieșire am avut șapte straturi pe mine: bluză de corp (base-layer de ski), o altă bluză de corp (tot base-layer de ski, dar mai gros), un polar subțire, geaca moto (trei straturi: termic, gore-tex, stras exterior) și geaca de ploaie, pe timpul nopții.
 • Atenție la picioare. Extremitățile corpului îngheață imediat: pe timpul iernii încearcă să porți două perechi de șosete: unele de schi și unele normale. Asta dacă ai cizmele moto suficient de mari.
 • Poartă cagulă. Cu windstopper. Dacă în mod normal poți merge și fără, când vine iarna o cagulă face diferența. Cel mai bine ar fi să aibă windstopper: material ce oprește vântul și te protejează la gât și la piept. Ca să-ți protejezi și mai bine gâtul, peste cagulă poți pune un buff sau o mască de schi.
Cagulă cu windstopper

Cagulă cu windstopper

 • Echipament de schi. După cum ai văzut, de multe ori am ales să recomand articole de schi. De ce? Pentru că orice bluză de corp pe care scrie “moto” e de două-trei ori mai scumpă. Atâta timp cât geaca, pantalonii, mănușile și cizmele sunt de moto (adică au protecții si sunt construite din materiale rezistente la abraziune), restul elementelor din garderobă pot veni de pe raftul cu echipament de schi.
 • Echipament încălzit: dacă vrei să mergi mai mullte zile pe temperaturi scăzute, alege un echipament încălzit. Mănuși, veste, geci, pantaloni, toate există și în varianta încălzită: le alimentezi de la priza 12V a motocicletei.
Vestă încălzită Oxford

Vestă încălzită Oxford

 • Încălzitoare: le găsești în magazinele cu echipament de schi și costă minim 5 lei bucata. Au în compoziție pudră de fier, apă, vermiculită, carbon activ și sare. Cum se folosesc? Le scoți din ambalaj la căldură, le agiți puțin și le pui în cizme, în podul palmei, la piept sau pe unde mai ai nevoie. Emană căldură timp de 5 ore.
Ivana, activând un încălzitor

Ivana, activând un încălzitor

 • Un ceai cald. Știu că poate părea banal, dar un ceai cald face minuni. Nu doar te încălzește, ci îți și ridică moralul.
 • Uită-te în calendar. Nu uita că ne aflăm, totuși, în milocul iernii, chiar dacă e soare pe cer. Acea maximă de 10-12 grade se menține doar la orele amiezii. Cum a dispărut soarele de pe cer, cum se face frig, iar temperatura coboară la 3-4 grade. De obicei, în această perioadă apare și ceața, pe jos poate apărea mâzgă, așadar nu te aventura prea departe de oraș, chiar dacă temperatura din miezul zilei te îmbie să faci sute de km.

La un ceaiCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

2 Comments

 1. vasile spune:

  vesta incalzita chiar e o treaba buna unde as putea gasi isi merita toti bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.