După ce au propus amenzi de peste 3.000 de euro, guvernanții dau înapoi, dar spun că faptele grave vor fi, totuși, grav sancționate. PeMotoare vă întreabă ce impact va avea creșterea amenzilor asupra problemelor din trafic.
Recent, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege ce prevede amenzi foarte mari pentru abaterile grave. Pedepsele ar putea ajunge până la suspendarea carnetului de conducere pe o perioadă de 4 ani şi amenzi de până la 3.600 de euro.
De exemplu, dacă proiectul s-ar vota în forma propusă inițial, cei care trec pe culoarea roșie a semaforului ar putea fi sancționați cu suspendarea permisului pentru doi ani și amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 16.000 de lei. Aceeași amendă o plătesc și cei care nu respectă regulile la trecerea căii ferate, doar că permisul le va fi suspendat pentru trei ani.
Șoferii care conduc sub influența alcoolului, dacă alcoolemia se află sub 0,8, pierd permisul pentru trei ani și iau o amendă cuprinsă între 10.000 și 16.000 de lei. Dacă șoferul a mai făcut și accident, ia aceeași amendă dar pierde permisul patru ani.
Alte sancțiuni se referă la limita de viteză. Poți rămâne fără permis timp de o lună dacă ești prins cu peste 81 de km/h în localitate.
Acestea sunt doar câteva dintre noile sancțiuni. Mai mult, neplata amenzilor în 30 de zile ar duce automat la suspendarea permisului.
Ministerul Afacerilor Interne dă înapoi
Plecând de aici, au tot existat dezbateri atât la televiziune cât și în Guvern, unde s-a spus că amenzile sunt prea mari. Drept urmare, comisia de specialitate care se reunește la nivelul MAI ia în discuție îmblânzirea amenzilor de mai sus. Acest fapt a fost confirmat și de Ministrul de Interne Radu Stroe care, deși a propus inițial aceste sume, s-a răzgândit și a spus că amenzile sunt „într-adevăr prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate în fața instanței e greu să le sancționezi prin lege. Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei, trecerea peste calea ferată, conducerea fără permis, toate vor rămâne grav sancționabile inclusiv cu amenzi“, potrivit gândul.info
Pe de altă parte, problema cu care se confruntă România nu ține doar de valoarea sancțiunilor, cât și de aplicarea lor. Vedem în fiecare zi încălcări ale codului rutier de către șoferi care nu sunt niciodată trași de mânecă. Apoi, mulți se plâng de un eventual comportament abuziv al Poliției.
PeMotoare.ro aduce, astfel, în discuției creșterea amenzilor și vă întreabă dacă va rezolva problemele din trafic.
[poll id=”15″]
[poll id=”16″]
1 Comment
[…] Noul cod rutier va fi votat după ce proiectul de lege inițial, adus în dezbatere publică, a stârnit multe controverse din cauza amenzilor mari. […]