Yamaha a lansat X-Max 300. Led și traction control
01/11/2016
Cele mai bune motociclete practice
03/11/2016

Am dat o tură cu motocicleta de TT a lui Hutchinson pe Jerez. Cum a fost VIDEO

Trei tururi euforice. De asta am avut parte la Jerez, călare pe aceeasi motocicletă cu care Ian Hutchinson a câștigat Isle of Man TT la clasa Stock – Tyco BMW S1000RR. Acum, că mi-a mai scăzut tensiunea, vă voi povesti câteva lucruri pe care nu le vezi decât la boxe. 

Despre ce e vorba. BMW Motorrad ne-a invitat la un eveniment ce s-a desfășurat în Spania pe circuitul Jerez, unde am testat șase motociclete incredibile:

BMW S 1000 RR varianta de stradă – Cu schimbatorul inversat
Superbike-ul CEV SBK (Targobank EasyRace SBK Team) – SBK
Caștigătoarea clasei STK la Isle of Man TT (Tyco BMW Team) – STK
FIM STK 1000 (Althea BMW Racing Team) – STK
WorldSBK (Althea BMW Racing Team) – SBK
WorldSBK (Milwaukee BMW Team) – SBK

Astăzi vă voi povesti despre câștigătoarea Isle of Man TT la clasa Stock, urmând ca zilele viitoare să revin și cu povești despre celelalte modele. Dar înainte de a intra în detalii, iată câteva imagini:

Cine e BMW S 1000 RR

S 1000 RR este punctul de plecare pentru multe echipe angrenate în campionate puternice din toată lumea. Fie că este vorba despre curse ce se desfășoară pe circuit sau pe stradă, S1000RR este una dintre alegerile de top. Quick-shifterul bidirectional sau Traction-control-ul sunt doar câteva dintre dotările de ultimă oră de care dispune. Practic motocicleta este gata de curse la 5 minute după ce a ieșit din porțile fabricii.

thumb_20734_default_large

Trei ture de euforie

Cand am urcat în șaua motocicletei de TT, eram parcă în al noulea cer. Echipa celor de la Tyco mi-a lăsat-o la dispoziție vreme de trei turui, pe faimosul circuit de la Jerez. Vremea de octombrie din sudul Spaniei a fost perfectă pentru mers pe pista. Ce sa mai, eram ca un copil care-și primea cadourile de Craciun. Motocicleta se simțea incredibil, raspundea foarte prompt și stătea ca lipită de asfalt. După trei viraje aveam deja senzația că o cunosc.

thumb_20738_default_large

Tyco BMW S 1000 RR. Diferențe față de modelul stock

Ehipa celor de la Tyco este bine cunoscută în lumea curselor moto din Anglia. Unul din piloții lor este Ian Hutchinson, deținator a peste zece trofee Isle of Man TT. Anul acesta, Hutchinson a reușit sa câștige cursa clasei Superstock în șaua S 1000 RR-ului său. Motocicleta este foarte apropriată de cea stoc, pentru a fi în comformitate cu regulile competiției. Iată câteva modificări aduse modelului de bază:

 • Cadrul spate și bordul au trecut printr-o cură de slăbire
 • Roți HP ușoare
 • Evacuare de curse
 • Unitatea ABS dată jos
 • Suspensia electronica stoc, înlocuita cu suspensii Bitubo
 • Carenele stoc, înlocuite cu unele din carbon
 • Placuțele de frâna înlocuite cu placuțe Brembo Racing
 • Blocurile de comenzi înlocuite cu unele ce au carcasă din metal
 • Scărițe și ghidoane de curse
 • Senzori pentru a monitoriza telemetria motocicletei
 • Potențiometrul accelerației schimbat cu unul de curse
 • Senzorul de la quick-shifter a fost și el schimbat

thumb_20736_default_large

Ce nu se vede de la TV

Motocicleta arată foarte bine din toate unghiurile, iar tema de culori iți ia ochii. Când m-am mai potolit cu holbatul, am început să observ micile detalii.

Deși motocicleta are doar modificările pentru clasa Stock, nu am reușit sa găsesc frâna spate. Știm cu toții că motociclete de curse au scărițe diferite, dar credeți-ma, aici lipsea cu desăvarșire. Am început sa caut imediat cu privirea etrierul spate și era la locul lui dar nu si pedala. Ulterior am zărit un dispozitiv ciudat montat sub levierul de ambreiaj. Pompa si pedala de frana erau montate pe ghidon pentru a fi acționate cu degetul mare de la mana stângă.

Deasupra ambreiajului am găsit un dispozitiv de reglaj ce era conectat la frâna față. Tehnicienii m-au lamurit că acela este un sistem de ajustare a franei fața. Dar ce cauta la mana stanga? Ei bine pilotul poate ajusta in mers consistenta manetei de frână-față, si cand altcândva să o facă decât în timpul accelerarii.

Suspensia semi-activa nu mai există si părea sa fie dublată de inca un telescop pe partea stângă. Am aflat ulterior că pe telescopul acela este un potențiometru care monitorizează activitatea suspensiei față.

Șaua arăta total diferit față de orice șa de curse pe care am vazut-o. Rezervorul avea o bucata adaugată pentru a împinge pilotul către spate. Ian Hutchinson este un pilot inalt, probabil că au urmărit sa-i creeze o poziție cât mai comodă.

thumb_20701_default_large

Detaliile de la boxe și întâlnirea cu Hutchinson

Sunt un fan înfocat când vine vorba de curse, fie că vorbim de Isle of Man TT sau de superbike. Mă întreb mereu, oare cât curaj îți trebuie să faci asta? Nu e chiar un fleac sa alergi cu peste 200 de km/h pe drumuri publice. A fost o surpriza foarte placuta sa il intalnesc pe Ian Hutchinson in persoana la boxe. Un englez modest și destul de amabil să-mi răspundă la întrebări.

Motocicleta cu care el concurează la clasa Stock este echipată cu suspensii Bitubo. L-am întrebat pe Ian de ce folosește Bitubo în loc de Öhlins. Motivul este că la cursele de stradă piloții cauta o amortizare cât mai soft, iar cele oferite de Öhlins sunt prea rigide.

Frânele ce echipeaza motocicleta Tyco S 1000 RR sunt cele din gama HP produse de Brembo. Hutchinson pretinde că sistemul de frânare este destul de bun și, în plus, regulamentul nu le permite schimbări în zona asta.

Eram curios dacă au voie să modifice ceva la motor. Regulamentul interzice orice modificari la motor. În schimb cei de la Tyco BMW au adaugat doar Power KIt-ul oferit de  Motorrad pentru a duce motorul la performanță maximă.

Spre final, am aflat de la tehnicieni că motocicleta nu a fost modificată de la ultima etapă de la Brands Hatch. Iar când au spus modificări, s-au referit și la cele de la motor. Un nou motiv să fiu fericit de cele trei ture de Jerez pe care le-am făcut în șaua acelei motociclete.

thumb_20735_default_largeBogdan Buleandră
Bogdan Buleandră
Merge pe două roți de la 12 ani. Concurează pe circuit din 2007. Pilotează o Honda CBR 600 RR 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.