Dakar 2015, ziua 1: Mani Gyenes termină pe 47. Sunderland, cel mai rapid
04/01/2015
Dakar 2015, ziua 2: Gyenes a terminat proba cu ulei de la spectatori. Barreda, învingător
06/01/2015

Ai Suzuki V-Strom? Îi poți spune adio, în caz de război. Pentru Patrie

Mesaj de o deosebită importanță pentru țară. În atenția tuturor motocicliștilor din România: în caz de război, va trebui să predați motocicleta. Sau cel puțin așa va păți un prieten de-al nostru. 

Indestructibilă, all-rounder, robustă și capabilă să care echipamente. Probabil că legenda V-Strom a ajuns până la birourile de sus din Ministerul Apărării Naționale, unde comandanții armatei au luat o decizie ce ar putea schimba soarta oricărui război.

Un prieten și cititor PeMotoare căruia nu-i putem divulga identitatea a primit de la MAPN un „ordin de predare a bunurilor rechiziționate“, prin care trebuie să-și ducă motocicleta (o V-Strom 650) la cea mai apropiată unitate militară în caz de mobilizare publică. Cu alte cuvinte, dacă Putin intră cu armata în România, omul nostru are la dispoziție 14 ore ca să ungă lanțul la V-Strom și să-l ducă la armată.

Iar bunul nu trebuie predat oricum, ci în stare perfectă de funcționare, spune legea, cu toate echipamentele, piesele de schimb și accesoriile din inventar. Deci să nu crezi cumva că vei putea păstra top-case-ul ca să-l vinzi. Mai mult, trebuie să predai motocicleta cu plinul făcut și cu uleiul la nivel.

În plus, dacă ai cumva cal, trebuie să fie sănătos și potcovit și să vină la pachet cu un braț de coceni. Poți citi mai multe în ordinul de predare de mai jos, primit de către prietenul nostru.

ordin de predare

Ordinul de predare. Datele de identificare ale posesorului au fost șterse. În document se specifică o cilindree cuprinsă între 250 și 500 cmc, deci omul nostru ar putea să scape. 🙂

proces verbal vstro

Alături de ordinul de predare a sosit și un proces-verbal

Dacă mai are curaj să se certe cu armata, ar putea scăpa în urma unui „viciu de procedură“, deoarece, în ordin, motocicleta lui a fost greșit înregistrată (V-Strom-ul lui are 650 cmc, în timp ce tabelul specifică o cilindree între 250 și 500 cmc).

Totul, în temeiul legii nr. 132/1997, privind rechizițiile de bunuri și prestări de servicii în interes public, care spune că „rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă măsura excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile“.

Update: În urma publicării articolului, am mai primit o „sesizare“ de la un cititor care știe de un caz similar. Posesorul avea o motocicletă de cross. Așadar, posesorii de V-Strom pot răsufla liniștiți. Nu sunt singurii…

Urmărește și: Test Suzuki V-Strom 1000 – PeMotoare TVCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

5 Comments

 1. Calin spune:

  Ca sa nu mor prost: in caz de razboi ramai fara jucarie. Bun, insa razboiul se si termina la un moment dat. Esti despagubit in vreun fel?

  • Păi legea spune așa:
   Art. 19. – (1) Proprietarii bunurilor rechiziţionate au dreptul la despăgubiri, dacă bunurile au suferit degradări sau devalorizări, conform prezentei legi.

   Iar: Art. 20. – Pentru stabilirea cantităţilor, a preţurilor şi a tarifelor bunurilor rechiziţionabile, precum şi pentru soluţionarea diverselor litigii care derivă din executarea rechiziţiilor, funcţionează:

   a) comisii mixte de rechiziţii;
   b) Comisia Centrală de Rechiziţii.

   Cel puțin așa spune legea 123/1997. (link in articol)

  • Feri spune:

   Bunul se preda impreuna cu proprietarul (vezi ca proprietarul semneaza la PV), crezi ca mai iesi pe poarta? Te incalta. Te bucuri daca te mai intorci.

 2. Ciprian Maior spune:

  Daca am un MiG 21 pe motorina, mostenire de la bunici, trebuie sa-i schimb si filtrul de particule inainte de predare?

 3. Stefan spune:

  Daca aveti nevasta pana in 30 de ani,in caz de razboi trebuie predata cu toate accesoriile armatei,pentru ca ,stim ca razboiul e plictisitor si lung..si au si ei nevoie de sa mai uite de dureri.

  Sa dea naiba sa-mi vina mie ceva de genu acasa ca le-o dau cu plinul facut cu nisip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.