După cum bine remarca un cititor Pe Motoare.ro, “iarna-i lungă și spiritul flămând”. Așa că, pentru a ne-o petrece cât mai plăcut, mai vizionăm un film cu motoare, ne mai uităm pe hărți sau citim câte ceva. Cărțile cu subiecte moto în limba română nu sunt multe. Dar motocicliștii sunt oameni inteligenți care pot citi fără probleme și cărțile scrise în engleză, pe care le putem comanda online.
Pe lângă cărțile recomandate în articolul Idei de cadouri pentru motocicliști (motocicliste), ai fi fericit dacă ai avea în bibliotecă și următoarele titluri:
- „One man caravan“ (Robert Edison Fulton jr.) Prezintă aventurile autorului petrecute între iulie 1932 și decembrie 1933, când a făcut turul lumii. Singur, pe o motocicletă Douglas cu doi cilindri. Pe drum a întâlnit războaie, ținuturi exotice, autorități și vameși răuvoitori. Toate, într-o perioadă în care nu prea existau drumuri asfaltate. Și nici motociclete adventure.

- „10 ani pe două roți“ (Helge Pedersen) 400.000 de km prin 77 de țări sunt greu de descris doar în cuvinte, așadar cartea are și foarte multe fotografii. Povestea conține aventură, dragoste, umor, pericol, toate ingredientele pentru o lectură captivantă. Motocicleta lui Helge, botezată Olga, a ajuns într-un muzeu BMW. Firma bavareză i-a dat în schimb un GS nou.

- „Proficient Motorcycling“ (David Hougs) Se spune că această carte a salvat vieți. Lectura ei ar putea-o salva pe a ta. Oricât de experimentat ai fi, sunt lucruri noi pe care le poți învăța din această carte. Pentru ca apoi, la venirea primăverii, să le pui în practică.

- „Ghost Rider“ (Neil Peart) Autorul este bateristul trupei Rush. Într-un interval de mai puțin de un an îi moare atât fiica de 19 ani (Selena), cât și soția (Jackie). Pentru a putea depăși momentul încalecă pe un GS și pleacă 88.000 km prin Canada, Alaska și Belize.

- „Two Wheels Through Terror“ (Glen Heggstat) Calitatea de membru Hell’s Angel sau de campion internațional de arte marțiale nu-l vor ajuta deloc pe autor în călătoria prin America de Sud. Va fi luat prizonier de rebelii din Columbia. Va fi deposedat de motocicletă, de echipament și de haine. Va fi nevoit să supraviețuiască în junglă. National Geographic a făcut un documentar despre experiențele sale.

- Pentru că în această listă nu prea avem cărți scrise de fete, venim cu două titluri de la aceeași autoare: „Lois on the Loose“ și „Red Tape & White Knuckles“ (Lois Pryce). Lois și-a lăsat jobul și a plecat singură, fără experiență, cu motocicleta prin lume. În prima carte este descrisă cu mult umor călătoria de 32.000 km din Alaska până în Argentina. Cea de-a doua arată aventura ei africană, de la Londra la Cape Town, prin deșertul Sahara, jungla din Congo sau câmpurile minate din Angola.

- „Down and Out“ (dr. Greg Frazier) Acum mai bine de 40 de ani, un doctor s-a urcat pe motocicletă, a plecat să facă o călătorie și nu s-a mai oprit. A făcut de cinci ori turul lumii. Și acum este tot pe drumuri, după 1,6 milioane km parcurși…Considerat drept „cel mai cerebral motociclist”, a fost de-a lungul timpului împușcat de rebeli, închis de autorități, călcat de tauri la Pamplona, mușcat de șerpi. Verile poate fi găsit prin Alaska, iernile prin Asia, restul anotimpurilor – oriunde.

- „Forks: A Quest for Culture, Cuisine and Connection“ (Allan Karl) Allan s-a plimbat și el timp de trei ani, pe cinci continente și prin 35 de țări. În carte se găsesc peste 500 de fotografii color și 40 de rețete culinare de pe glob. Autorul spune că cel mai bun mod de a experimenta lumea este prin fotografie, prin cultură locală și prin mâncare. În afara pozelor sunt și descrieri ale aventurilor, de exemplu cum a căzut și și-a rupt piciorul în Bolivia, sau cum a fost escortat de forțe de ordine în Columbia, Siria sau Sudan.

- „Uneasy Rider“ (Mike Carter) Profesor la Școala de Jurnalism din Londra, autorul face un periplu de 32.000 km prin 27 de țări plecând de acasă …fără nicio hartă. Deși la prima vedere pare o carte scrisă după un șablon (european de 42 de ani care se plimbă cu un BMW R 1200 GS), este totuși un alt tip de istorie. La data la care se hotărăște să facă tura, Mike nici măcar nu era motociclist. Sătul de job, după o căsătorie destrămată, trecând prin criza bărbatului de 40 de ani, își cumpără o motocicletă și o folosește ca pe o armă în lupta pentru câștigarea libertății și a întineririi.

- „Manual Complet de Motociclism“ este numele cărții semnate de Mark Lindermann, cu contribuția mai multor editori de la revista americană „Cycle World“. Cartea a fost tradusă în limba română și publicată de Editura Litera. Are 256 de pagini și cuprinde „291 de aptitudini esențiale“ pe care ar trebui să le cunoască motocicliștii. În ea vei găsi informații despre echipament și alegerea lui, despre tehnici de pilotaj și planificare a călătoriilor și sfaturi despre mecanică.

Dacă tot ai comandat una dintre cărțile de mai sus, nu fi egoist, nu o ține numai pentru tine. Citește și dă mai departe! Lectură plăcută!