Honda Africa Twin. Cum s-a comportat pe Drumul Mătăsii
12/08/2019
Noul KTM 1290 Super Adventure arată complet diferit. Suficient cât să bată GS-ul?
22/08/2019

Vespa GTS 300 HPE – Accident. Test pe termen lung

Mă doare dreptul, mai ales când vreau să îndoi genunchiul. Am dat cu un unguent, dar nu știu dacă-i bun de ceva. Pot să merg, dar o să fiu șchiop câteva zile. În fine, la cum am fost luat pe sus, bine c-am scăpat cu-atât. Și oricât îmi pare de rău de fier, mă bucur c-am fost pe scuter. 

București, ora 16.45, Bucur-Obor. Trafic blocat între Mihai Bravu și Ziduri Moși. Sunt călare pe Vespa și-mi fac loc cu grijă printre mașini. De la montarea gardurilor care delimintează linia de tramvai, cel mai liber e prin dreapta. Locuiesc la două străzi de-aici și știu drumul cu ochii-nchiși: cum funcționează semafoarele, unde se blochează, unde sunt gropi. Dar unele lucruri nu le poți evita. 

Fără semnalizare, fără să se uite în oglindă, fără să schițeze nimic, trage brusc de volan și mă ia din plin. Eram fix în dreptul lui și mă opresc proptesc în ușa din față. N-am timp nici să pișc frâna, deși merg în permanență cu două degete pe manetă. Văd ghidonul cum îmi sare din mâini și pierd controlul. Pune frână și eu mă duc sanie pe jos, vreo trei metri. Îmi verific toate oasele – sunt bine. Am o julitură în cot. Nu vreau să merg la spital, asta ar declanșa o întreagă procedură de care n-am chef. Se îndeplinesc condițiile unei înțelegeri amiabile. 

Mă uit la Vespa – distrusă pe toată partea dreaptă – body-ul îndoit în față și pe lateral. Trebuie înlocuit, probabil. “Nu m-a văzut”. Cu lumina de drum aprinsă (LED, fază lungă), cu o cască roșie, cu farul de Vespa care bate fix în oglinda mașinii. Iar el nu m-a văzut. 

Vespa încă merge pe roți. Parcă simt un voblaj ușor în roata-față. Voi vedea zilele următoare – azi mă programez la constatare, apoi o duc la service-ul The Bike Hub, importatorul în România. Sunt curios să văd cât de mare e dauna, în cifre, și care va fi procesul de reparație. Sper să n-am de furcă cu asiguratorul șoferului.

Aș fi vrut ca primul articol din seria testului pe termen lung să se refere la prima revizie. N-am avut timp să-l scriu, din cauza plecării în Asia Centrală. Și-acum s-a întâmplat asta. Revin cu el și cu alte observații în curând. Am scuterul de câteva luni și am făcut 1.400 de km.

Deși dauna e serioasă, mă bucur c-am fost pe scuter. Prin natura construcției, ai picioarele ferite. Dacă eram pe motocicletă, mai ales pe un naked sau retro (eram tentat să iau Guzzi V7 zilele astea), era foarte posibil să m-aleg cu piciorul prins între ușa lui și rezervorul meu. N-ar fi fost bine. 

Drum bun, prieteni, și mare grijă. Sunt anumite momente unde n-aveți control, oricât ați fi de prevăzători. Se-ntâmplă. Ușor cu gazul în trafic. Eu aveam maxim 10 km/h în acel moment. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat la o viteză mai mare. 

P.S. Am nevoie de câteva zile de concediu. Dacă n-o să scriu prea des în perioada imediat următoare, veți înțelege motivul. Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

6 Comments

 1. Miguel spune:

  Tramvai, editorul lu’ peste prajit.

  • Alex Tanasescu spune:

   E foarte riscant sa mergi pe dreapta, intre banda 1 si bordura. Pe langa faptul ca tot praful si jegul de pe strada se aduna acolo, canale, etc, nimeni nu prea se asigura cand face dreapta sau intra in parcare de pe banda 1, pentru ca nu se asteapta sa vina nimic printre el si bordura…

 2. Laur spune:

  Ce aiurea. Multa sanatate si asfalt uscat.

 3. Paul spune:

  Sănătate, că (noul) Tiger 900 vă aşteptă!
  Mulţumiri pentru Pamir şi restul excursiei, prin diverse totalitarisme…
  Invidie, pentru energie şi entuziasmul de a învârti roata!

 4. Alex spune:

  cand depasesti prin dreapta… ti-o asumi. bine… vina e tot a lui, da pe tine nu te incalzeste asta.

 5. Mihai spune:

  Articolul asta este un exemplu tipic de abordare care ideparteaza oamenii de fenomenul moto.
  Cimitirele sunt pline de morminte ale unor motociclisti pe ale caror cruci sta scris „n-a fost vina sa”. Da, n-a fost vina ta! Dar, daca ai stat intre masina si bordura (cel putin eu asta am inteles din descrierea situatiei), te-ai pus intr-una dintre cele mai cunoscute situatii de pericol la care se poate expune un conducator de vehicul pe doua roti. Mie, ca si motociclist cu infinit mai putina experienta decat tine, mi se pare surprinzator tonul articolului. Mesajul tau, ca si formator de opinie in lumea asta, a motocicletelor, nu ar trebui sa contina nicidecum lamentari cu privire la comportamentul iresponsabil al soferilor ci mai curand, o asumare a propriului tau comportament riscant. Repet, ai facut ceva ce orice instructor moto mai rasarit ii spune elevului sau SA NU FACA SUB NICIO FORMA. Asta cred ca trebuia subliniat mai mult decat vina soferului pentru ca motociclistii fara experienta sa invete ceva din experienta descrisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.