Comunitatea moto, unită pentru dreptate. 30 de cluburi pleacă spre Sânzieni
19/09/2014
Honda Hornet 900 – Big Brother
22/09/2014

Super Enduro și super distracţie la Dirt Fest Cheile Grădiştei

Se anunță off-road și distracție în weekend. Pasionaţii de motociclism off-road care vor lua startul pe 20 şi 21 septembrie în proba de Super-Enduro de la Dirt Fest Cheile Grădiştei vor avea parte de un circuit accesibil pentru toate nivelurile de pilotaj, dar şi de premii de măsură, anunță organizatorii.

Cu doar două săptămâni rămase până la etapa de la Zărneşti a Motocross Cup, cei doi organizatori ai singurei cupe private de motocross din România, Ciprian Popescu (Dual Racing Team) şi Adrian Răduţă (Top Cross TCS) se alătură lui Alexandru Gârbacea, sportivul care a avut ideea Dirt Fest, festivalul care-i aduce împreună pe bikeri, indiferent dacă se află la ghidonul unei biciclete de downhill, 4Cross sau în şaua unui motor de enduro/motocross, se arată în comunicatul emis de către organizatori.

Ce înseamnă însă super-enduro? Aceasta este o disciplină în creştere la nivel mondial în care se recreează obstacolele din pădure în cadrul unui mini-circuit, de regulă în mari săli de evenimente, de o manieră care să permită parcurgerea acestuia în viteză, şi cu un maxim de siguranţă pentru sportivi.

Circuitul de super enduro a fost conceput de Adrian Răduţă și are o lungime de aproximativ 1200 de metri. Este situat lângă drumul care leagă Cheile Grădiştei Fundata de Fundăţica. “Dacă eşti endurist, acesta este locul în care să vii să îţi dovedeşti talentele, distrându-te totodată”, spune Ciprian Popescu, Alexandru Gârbacea fiind de părere că sesiunile de antrenamente şi manşele de pe circuit sunt un antrenament foarte bun pentru orice endurist sau motocrosist. Mai ales că se va alerga în manşe de 12 minute plus un tur, nu se vor crea blocaje aşa cum se mai poate întâmpla la Prologurile curselor de hard enduro, iar “sportivii nu îşi vor irosi toată energia într-un singur loc, traseul e gândit să aibă flow, să fie cursiv, să permită tuturor piloţilor să îşi găsească propriu ritm”, punctează Adrian Răduţă.

IMG_20140908_101226

Circuitul este accesibil pentru toate nivelurile de pilotaj, spun organizatorii.

Sistemul de cronometraj va fi permanent în funcţiune, graţie Crono Moto Ungaria, astfel încât la sesiunile de antrenamente fiecare sportiv va putea să îşi analizeze timpii afişati pe un monitor lângă circuit. Obstacolele, indiferent că este vorba despre buşteni sau bolovani, sunt “îndulcite” cu pământ. Există variante pentru cei care vor să le sară şi pentru cei care doresc să treacă “pe ambele roţi”, iar pericolul de accidentare este scăzut. De exemplu, “ţambalul” – bârnele de lemne situate la distanţă din ce în ce mai mare, este situat pe pâmânt, cu nisip între buşteni, astfel încât riscurile sunt minime pentru pilot şi pentru motor. Apoi, “piloţii vor pune mereu gazul pe pământ şi nu pe lemne, deci nu vor derapa spatele la intrarea pe obstacole”, explică Alexandru Gârbacea. Adrian Răduţă e de părere că “diferenţa o va face viteza şi ritmul fiecărui pilot. Nu am uitat de factorul distracţie şi am încercat să oferim o alternativă curselor de hard-enduro, enduro clasic sau motocross. Aş fi vrut să fiu prezent la Cheile Grădiştei Dirt Fest să savurez atmosfera, dar pe 20-21 septembrie mă voi afla în Macedonia, pentru etapa de Campionat Est European de Motocross”, spune sportivul.

Iar premiile, nu  lipsesc. “Rockstar Energy Romania are deja 1.000 de euro pregătiţi pentru sportivii ce vor urca pe podiumurile Dirt Fest”, anunţă Ciprian Popescu, GoPro Romania pune la bataie camere GoPro Hero III, atât ca premii pentru sportivi cât şi la tombolă, Saniclever s-a pregătit cu produse de întreţinere marca Tork, iar Chemtraders, îi va premia pe rideri cu anvelope Mitas.

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.