La drum cu MotoCrăciun și brigada renilor motorizați
22/12/2014
Volvo dezvoltă un nou sistem pentru sindromul „Scuze, nu te-am văzut“
24/12/2014

Sjaak Lucassen – ce echipament folosește iarna pe motocicletă

Sjaak a mers iarna cu motocicleta la North Cape (cel mai nordic punct european) sau Deadhorse Alaska (cel mai nordic punct al continentului nord-american ce se poate atinge de pe drum). L-am contactat pe extremistul motociclist aventurier pentru a ne răspunde la câteva întrebări.

“Olandezul zburător”, născut în 1961 și care are o înălțime de 1,90m are la activ câteva experiențe cu care a șocat lumea. Două tururi ale lumii și aventuri la Cercul Polar, Cape North și Alaska pe motociclete sportive: Fireblade și R1. Turul globului făcut cu Honda CBR 900 RR Fireblade i-a luat trei ani și o săptămână, perioadă în care a trecut prin 40 de țări și a parcurs 160.000 km. După ce s-a întors acasă nu a putut sta locului: s-a suit pe o motocicletă R1, a făcut cu ea 250.000 km timp de 5 ani trecând prin 75 de țări. Apoi au urmat aventurile nordice.Alaska

Sjaak, în turele tale nordice ai mers cu motocicleta și la minus 30 de grade Celsius. Ce echipament ai folosit pentru a face față frigului?

Nu există o formulă standard care să facă față tuturor condițiilor. Am avut cu mine o gamă variată de echipament din care am ales în funcție de temperatura așteptată în ziua respectivă. În zone în care nu întâlnești niciun om pe distanțe de sute de km, a avea hainele potrivite e o chestiune de viață și de moarte. Încă am lista cu echipament necesar:

  • încălțăminte: două perechi de ciorapi termici, ciorapi cu încălzire electrică, cizme de snowmobil, branțuri cu încălzire
  • picioare: indispensabili termici, combinezon cu încălzire electrică, pantaloni cu încălzire electrică
  • mâini: manuși cu încălzire electrică, manșoane de la Touratech, mânere cu încălzire, mănuși termice
  • cap: cagulă termică, la gât windstopper și casca Arai are viziera cu încălzire, altfel nu se poate merge
  • combinezonul exterior este din trei straturi și are și el încălzire electrică.

Avantajul echipamentului încălzit electric este că poți regla temperatura în funcție de temperatura exterioară sau îl poți opri de tot. Pentru tura de la Cercul Polar, când am mers pe Oceanul Arctic, am avut pe mine permanent un combinezon de supraviețuire de neopren. În cazul în care gheața s-ar fi spart și aș fi căzut în apă nu aș fi avut nicio șansă fără el.sjaak lucassen

După atâți ani petrecuți în șaua unui superbike, încă mai consideri că ea este potrivită pentru “adventure-touring”?

Yamaha R1 este în inima mea. Și dacă inima este implicată totul este posibil. Prefer să mă situez în categoria “diferit de ceilalți”. Pentru mine, a merge cu această motocicletă în orice loc imaginabil nu mi se pare ciudat. Sunt dependent de călătorii, iubesc sunetul motoarelor cu patru cilindri în linie și în mine zace un drăcușor ce se trezește de fiecare dată când zăresc o curbă frumoasă. Dacă amesteci lucrurile astea rezultă motocicleta pe care o călăresc. Nu mă interesează ce spun așa zișii experți: “she is not suitable for the job”. Atunci când doi oameni se iubesc nu le pasă dacă partenerul gătește bine, spală vasele sau duce gunoiul în miezul unei nopți geroase. Nu, inima este cea care decide. De aceea R1 este alegerea potrivită pentru mine.

Mai multe detalii despre Sjaak Lucassen găsiți pe site-ul lui.

Pasionații de aventuri extreme au parte și de un DVD: SJAAK THE WORLDCatalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

1 Comment

  1. Dan Popescu spune:

    Daca o sa cautati in propria ograda o sa aveti surpriza descoperirii unor performante in motociclism ciudate. Aceasta premiera dureaza de cativa ani. Si deranjeaza pe multi. Si noi putem, ba chiar mult mai mult.

    https://www.facebook.com/biletdelup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.