MV Agusta Rivale 800, în carne și oase
24/10/2013
VIDEO Motocicleta lui Machete
24/10/2013

Revizia furcii moto, pas cu pas

Periodic, furca unei motociclete de stradă trebuie verificată, iar uleiul trebuie schimbat. Componentele se curăță, piesele uzate se înlocuiesc pentru ca suspensia să poată funcționa în condiții optime.

Revizia furcii este recomandată măcar o dată la doi ani, potrivit producătorilor de lubrifianți. Totuși, Marian Petrică, mecanic ne-a spus că și la patru ani este în regulă dacă faci această revizie. Intervalul este valabil în cazul motocicletelor de stradă, folosite în condiții normale. După doi-patru ani, uleiul își pierde din proprietăți și se poate pierde, iar furca devine moale. Totodată, se strânge mizerie pe fundul paharului, iar uleiul nu mai poate circula cum trebuie. O problemă frecventă este la simeringuri, pe unde poate curge ulei, iar  în anumite cazuri, situația poate deveni gravă: uleiul ajunge pe discuri și te poți trezi fără frâne.

Marian Petrică ne-a explicat, pas cu pas, procedura de revizie a furcii. Astfel, se începe prin demontarea furcii de pe motocicletă, apoi se desface, se golește uleiul, se verifică arcul, cuzineții și restul componentelor, se înlocuiesc piesele uzate, se curăță, se umple din nou cu ulei și se pune la loc.

Arcul, spre exemplu, trebuie să aibă o anumită lungime când este lăsat liber, iar dacă nu mai este în parametri, trebuie înlocuit. La fel se întâmplă și cu cuzineții, dacă prezintă semne de uzură sau defecte.

Totodată, trebuie înlocuite ambele simeringuri, nu doar cel de ulei ci și cel de praf. Mecanicii recomandă ca între cele două să se pună o vaselină pentru a oferi o protecție în plus și pentru a împiedica ruginirea siguranței.

Uleiul se introduce cu un vas gradat, dacă știi cantitatea exactă care intră în furcă. În caz contrar, se măsoară cu ruleta de la baza superioară a furcii până la nivelul uleiului turnat și, în funcție de specificațiile furcii, se completează sau se golește.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

3 Comments

  1. Marius Dorel spune:

    Salut ! Cât ulei se pune in fiecare telescop? Ce cantitate? Hoda VFR800 ABS 2003 . Mulțumesc!

  2. Stefan spune:

    Salutare . M-am decis sa iki servisez furca la o yamaha r6 99′ doar ca nu pot scoate surubul de la capatul de jos al furcii se invarte tot mecanismul , ce se poate face in acest caz . Multumesc !

  3. Canura Viorel spune:

    Salut,trebuie sa-ti faci o cheie cu care sa tii comtra, uita-te cu lanterna in telescop.La mine la telescop de yanaha majesti 250cc are un orificiu stelat unde intra o piulita cu exterior de 20mm .Infileteaza pe un surub doua piulite apoi biocheazale contra.Introduci surubul cu piulitele in jos in telescop apoi cu o cheie de roti auto o bagi pe capul surubului si astfel tii contra.Daca ai alt hexagon , faci dintr-un prezon lung cu filet m8 o cheie blocand doua piulite pe rol de cheie imbus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.