BMW prezintă “Boxerul Electric”: Așa arată viitorul
25/06/2019
Scrambler, Speed Twin, Thruxton, Tiger. Motoboom te așteaptă la test (P)
26/06/2019

Pregătiri de călătorie: Vize în Asia Centrală și alte calcule

Acum câțiva ani, se punea că e un coșmar birocratic să-ți iei vize pentru Stan-uri. Astăzi ai nevoie doar de 30 de minute și de 130 de dolari. Faci totul din fața laptopului. 

In februarie 2019, Uzbekistanul a eliminat vizele pentru români. Ceea ce m-a bucurat destul de mult, am dat și share pe Facebook. Desigur, nimeni n-a părut să rezoneze cu mine – cine altcineva era interesat de Uzbekistan? Kazahstanul, de asemenea, a renunțat la viza de ceva ani, așadar mi-au mai rămas doar Kyrgyzstan și Tajikistan. Dacă te duci pe roți, ai nevoie și de viza pentru Turkmenistan, o țară destul de închisă, dar nu e cazul la mine: voi zbura direct la Bishkek, iar după o lună voi lăsa motocicleta în același loc. 

Așadar, vizele pentru Kyrgyzstan și Tajikistan se obțin online, prin sistemul e-visa. Trebuie doar să completezi niște date, să încarci o copie după pașaport, să plătești taxele (66 de dolari – Kyrgyzstan, două intrări, 70 de dolari Tajikistan – viză + permis GBAO – Gorno-Badakhshan Autonomous region- , necesar pentru traversarea Pamir Highway) și gata. Pentru Kyrgyzstan, poți lua viză turistică de 90 de zile, cu o singură intrare sau viză de 30 de zile, cu două intrări. Până de curând, erau anumite probleme cu e-visa la frontierele terestre ale Kyrgyzstanului. Între timp, poți trece cam pe oriunde cu o astfel de viză. 

Fără dronă în Uzbekistan, am aflat de la Adrian Iorgu, un motociclist din Timișoara care e acum în zonă. El a reușit, cumva, s-o ascundă  pentru trecerea frontierei – are un DJI Spark, dar eu cu Mavic 2 mă văd nevoit s-o pun la poștă în Tajikistan, cu destinația România. Din fericire, voi fi trecut deja Pamirul. 

Va trebui să plec cu ceva dolari cash după mine, dolarul fiind mai popular decât euro în zonă. Înțeleg că sunt probleme cu cardurile Visa în Uzbekistan și că găsesc bancomate doar în orașele mai mari. 

Altfel, mai am nevoie de o împuternicire tradusă în rusă, în caz că-mi cere cineva pe-acolo, pentru că motocicleta nu-i a mea, și cam atât. 

Mai am 10 zile până la călătorie și sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile. Despre ce iau cu mine și ce las acasă, într-un articol viitor. 

Foto: Buhara – By Jean-Pierre Dalbéra from Paris, France – Le minaret et la mosquée Kalon (Boukhara, OuzbékistanCristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.