Ghid moto de weekend. 2-3 august
01/08/2014
Indian a lansat noul Scout. Date tehnice și fotografii
04/08/2014

Motocicletele deceniului trecut – Big Naked Bikes

Specii pe cale de dispariție, marile naked-uri retro, standard sau streetfighter ne aduc aminte de eroii copilăriei. Dacă la clasa medie am alcătuit un top, la cele de peste 1200 cmc am refuzat să facem același lucru. Ar fi ca și cum am încerca să aflăm cine e mai bun: Stallone sau Van Damme? Arnold sau Bruce Willis?

Cu mușchii la vedere, gata oricând să le arate rivalilor din trafic cine este șeful, motocicletele naked de clasă mare sunt greu de pensionat de pe șosele și din inima fanilor. Electronica și designul noilor modele nu pot înlocui ceea ce transmit veteranele: senzații adevărate. Totuși, doar câteva mai există în cataloagele producătorilor moto.

Eroii de sacrificiu

BMW R1200R (Jason Statham)

Boxerul bavarez pare că trăiește tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Mereu se reinventează, renaște din propria cenușă. Combinația de clasic și modern face din acest R un model pe care îl poți trece în testament.

La fel ca și Statham, este mereu elegant (în costum sau în sacou), cardanul păstrând motocicleta curată unde altele au lanț. Eficient indiferent de starea drumurilor (datorită suspensiilor), nu prea zâmbește, însă calitățile te fac sa-i ierți sobrietatea. Polivalența îl face să fie și cel mai scump membru al echipei, iar pentru a-i putea achita onorariul ar trebui să fii CEO la o multinațională sau politician aflat la putere.

bmw r 1200r 7

Honda CB 1300 (Bruce Willis)

Șarmant, rafinat, amuzant dar și dur ca Bruce Willis, CB-ul doar pare din anii 70, manevrându-se la fel ca orice altă motocicletă modernă de 232 kg (la gol). Și tot precum reușește Bruce Willis să tragă din orice poziție, tot așa și Honda trage din orice treaptă, indiferent de turație.

Este unul dintre modelele care au pus o piatră la temelia sloganului “Honda este Honda” și nu poți să nu te atașezi de cineva care joacă numai roluri pozitive. Lucru care este un dezavantaj, dacă vrei să pari un “bad guy”.

Honda CB1300 05

Kawasaki ZRX 1200 (Van Damme)

La fel de surprinzătoare și de flexibilă ca și Van Damme când își face numărul cu șpagatul, în mâinile unui expert această Kawa pune la respect multe sportive. Replică a modelului de curse din anii 80, ZRX e un exemplu despre cum trebuie să meargă și să arate un muscle bike.

Ghidonul de aluminiu, amortizoarele clasice, forma basculei sau combinația de culori, fac din el un model de colecție. Legendele spun că e una din motocicletele care se turează mai mult decât arată turometrul și ajung la o viteza maxima mai mare decât cea trecută pe vitezometru. Pentru că limitele sunt doar o barieră mentală.

Kawasaki ZRX1200 05

Suzuki GSX 1400 (Arnold)

Banditul de 1200 ți se pare cam anemic? Nici-o problemă, du-l la sală, trece-l pe steroizi, pune-i două amortizoare clasice pe spate, două evacuări finale și două sute de cmc în plus. Vei ajunge să ai cel mai musculos exemplar din parcare, dar și cel mai greoi, manevrarea lui la viteză mică va semăna cu modul bolovănos în care își rostește Arnold replicile.

Pe drum drept, cuplul imens te va face să treci cu vederea lipsa agilității, iar cele mai mici mișcări ale accelerației vor duce la reprize puternice. Motiv pentru a-ți inscripționa pe spatele gecii (dacă nu faci deja parte dintr-un club) fraza pe care o vor vedea toți cei care intenționează să plece cu tine odată de la semafor: “Hasta la vista, baby!”

suzuki_gsx_1400

Yamaha XJR 1300 (Stallone)

Cu toate că e printre cei mai vechi în branșă, XJR-ul (la fel ca și Stallone) activează și acum, fiind în continuare la vânzare în oferta Yamaha. Rocky, Rambo sau XJR sunt sinonime. Puternic, clasic, învingător, îți poate oferi oricând o lecție despre viață. Despre lucrurile făcute bine, cu pasiune, sau despre – un lucru ciudat pentru mulți – prietenia dintre om și creația lui neînsuflețită: motocicleta.

2014-Yamaha-XJR1300

 Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.