Cum afli care este uleiul potrivit pentru motocicleta ta? (P)
02/04/2015
Colecția Rev’it 2015, acum la MotoTeam. Produsele primăverii (P)
06/04/2015

Cele mai tari festivaluri moto din Europa

Orice caracter ai avea, nu se poate să nu găsești un festival moto pe gustul tău. De la cele care sunt organizate ca adevărate sărbători de o săptămână, până la întrunirile mici care se țin iarna în liniște, ai de unde alege. E bine să știi de la începutul sezonului care sunt cele la care merită să ajungi, pentru a-ți planifica bugetul și concediul. 

Thundersprint – 30-31 mai, Marea Britanie

Thundersprint-Cavalcade-5Nu este cel mai vechi, dar este cel mai mare festival moto din Europa. Atrage anual 150.000 de motocicliști de peste tot și se va ține anul acesta în perioada 30-31 mai. Din 2013, pentru că numărul participanților a tot crescut, și-a schimbat locația inițială. Acum e găzduit de circuitul Anglesey (Marea Britanie). O particularitate a festivalului o constituie diversitatea publicului: alături de motocicliștii “duri” afiliați cluburilor sunt foarte multe familii cu copii care se bucură de spectacol.

Pe circuit au loc curse demonstrative cu motociclete clasice, multe nume celebre concurând aici: legendarul Giacomo Agostini (de 15 ori campion mondial), Jim Redman (de 6 ori campion mondial), Cal Crutchlow, sau prezentatorul Top Gear James May.

Intrarea la Thundersrint costă 10 £ pentru cele două zile dacă vă rezervați locul on-line sau dublu, la fața locului. Cei care vin cu cortul plătesc 15 £ în plus, sau 20 pentru autorulote.

Triumph Tridays – 21-28 iunie, Austria

tridays-2014-122Petrecerea posesorilor de Triumph nu se ține în Marea Britanie, cum ar fi fost normal, ci în Austria. Se numește “Tridays”, dar nu durează trei zile, ci o săptămână, între 21 și 28 iunie. În această perioadă, o mică stațiune de lângă Salzburg își schimbă denumirea din Neukirchen în Newchurch. Este amplasată aproape de Parcul Național Tohe Tauern, în Tirol, aproape de granița Austriei cu Italia.

Pe scenă urcă trupe britanice, se gătește ca în Anglia, se vorbește ca la Oxford. Cei care doresc pot participa la plimbările organizate zilnic, cu ghid. În funcție de modelul motocicletei cu care te duci, sau de starea de spirit, poți opta pentru ture sportive, plimbări relaxate sau vizitarea de obiective și interacționarea cu localnicii. Fiecare tur cu ghid are o denumire sugestivă: Caffé Latte, Cappuccino sau Espresso.

Prețurile de participare la Tridays pleacă de la 48 € pentru un pachet ce include două tururi cu ghid, tricoul oficial al festivalului, un patch și intrare la concerte și poate ajunge până la 70 €.

World Ducati Week, Italia

World Ducati WeekDucatiști din toate țările, unițivă! Unde? Evident, la Misano, pe malul Adriaticii, nu departe de fabrica Ducati din Bologna. Aveți tot timpul să vă programați excursia, pentru că festivalul se ține o dată la doi ani, următoarea ediție având loc în 2016. Anul trecut au participat nu mai puțin de 30.000 de motocicliști. Programul cuprinde o paradă pe malul Adriaticii, vizită la fabrica Ducati, cursuri de pilotaj pe circuitul Misano Marco Simoncelli, focuri de artificii, stunt riding și multe altele. Aici găsești peste 80 de corturi ale vânzătorilor de echipamente, dacă vrei să-ți completezi garderoba.

În 2014, la WDW a fost dezvăluit publicului cu surle și trâmbițe mult mediatizatul și așteptatul Ducati Scrambler. Asta e o premisă din care putem trage concluzia că și pentru 2016 se va pregăti ceva spectaculos, în fierbintele stil italian. Pentru că, de obicei, la săptămâna Ducati, zilele sunt roșii, iar nopțile sunt lungi. În rest, pizza, paste, concerte și sunet de doi cilindri în L filtrat prin Termignoni.

Elefantentreffen, Germania

ElefententreffenPe cât de fierbinte e întrunirea ducatiștilor, pe atât de rece e Elefantentreffe. O atmosferă glacială, la propriu, pentru că se ține iarna. Dacă faci partea dintre “adevărații” care nu consideră că în sezonul rece motocicleta trebuie să hiberneze, atunci asta e întrunirea pentru tine. Pregătește-te pentru ultimul weekend din ianuarie, sau primul din februarie, cam asta e perioada în care se ține.

Prima ediție a avut loc în 1956, iar acum la întrunire participă un număr de până la 10.000 de participanți, veniți din toată Europa. Pentru a fi siguri că vor avea parte de zăpadă, organizatorii au stabilit din 1989 ca loc ideal Pădurea Bavareză de lângă localitatea Thurmansbang, la granița cu Cehia.

Inițial, în 1956, Elefantentreffen a fost o întâlnire a posesorilor de Zündapp KS601, o motocicletă cu ataș ce era poreclită “Elefentul Verde”. De acolo vine denumirea evenimentului.

Pentru 2015 a fost stabilit un nou regulament, așa numitul “Zurück für die Zukunft”, adică “Înapoi pentru viitor”. Scopul regulamentului este acela de a readuce întrunirea la condițiile spartane de la început. Nu este admisă aducerea motocicletei cu remorca sau cu vreo dubă, nu au voie decât motocicliștii, toți participanții trebuie să-și care singuri pe motocicletă echipamentul de camping, nu sunt permise corturile încălzite, etc.

BIletul de acces la Elefantentreffen costă 25 € și este o întrunire liniștită, fără scenă și concerte, fără zgomot inutil. Se comemorează în schimb, în fiecare an, prietenii motocicliști dispăruți în urma accidentelor.

European Bike Week – 8-13 septembrie, Austria 

"15. EUROPEAN BIKE WEEK" AM FAAKER SEEDacă la “elefanții verzi” e liniște, nu același lucru se poate spune despre European Bike Week. Dacă ești curios să auzi sunetul a 100.000 de motociclete, în majoritate Harley-Davidson, du-te în Austria, la Faaker See. Acolo, pe malul lacului cu același nume, lângă Villach, în perioada 8-13 septembrie 2015, va avea loc cea mai mare întrunire a proprietarilor de Harley.

De joi și până duminică dimineața se va dormi foarte puțin. În fiecare seară, la scena principală sau la Choppers Bar au loc concerte cu trupe tribut Queen, Iron Maiden, AC/DC, U2, Aerosmith sau spectacole fierbinți. Anul trecut, printre cei care au urcat pe scenă a fost și dublul campion mondial la Superbike, James Toseland. Retras din curse în urma unei accidentări, de când a lăsat combinezonul s-a întors la vechea dragoste: muzica rock.

De o atenție deosebită se bucură Custom Bike Show. Se ține în parcarea hotelului Strand și anul trecut au fost expuse peste 70 de creații, grupate pe 10 categorii.

Sâmbătă dimineața se începe gruparea pentru paradă, iar la prânz se pleacă. Sunetul și imaginea sunt impresionante, șirul întinzându-se pe kilometri buni. În ultimii ani, European Bike Week s-a deschis tuturor motocicliștilor, indiferent de marca motocicletei. Ceea ce se promovează este modul de viață “moto”.

Dacă vrei să te cazezi în zonă în perioada festivalului, ar fi bine să faci rezervarea cu mult timp înainte. Cortul se poate amplasa în locuri ca Arneitz sau Free Biker Village, dar sunt puține șanse să dormi, campingurile fiind o permanentă sursă de entertainment.

BMW Motorrad Days: 3-5 iulie, Garmisch, Germania

BMW-Motorrad-Days-in-Garmisch-Partenkirchen-4Cuvântul Garmisch are pentru proprietarii de motociclete BMW aceeași rezonanță și semnificație precum este Mecca pentru musulmani. Localitatea situată între München și Innsbruck găzduiește anual cea mai mare întâlnire a fanilor motoarelor bavareze. Anul trecut au fost prezenti aici aproximativ 40.000 de motocicliști, iar printre ei s-a aflat și un membru al echipei PeMotoare, care a trăit o zi moto perfectă în Alpi pe R 1200 GS Adventure (povestea) . În 2015, întrunirea va avea loc în perioada 3-5 iulie și se așteaptă un număr de participanți cel puțin egal cu cel de la edițiile precedente.

Desigur, nici de aici nu lipsesc ingredientele necesare unui festival moto reușit: concerte, excursii în zonă, stunt riding, teste cu toată gama BMW, expoziții și multă bere bavareză. Pentru că – după cum îmi spunea un amic neamț – nu peste tot găsești halbă de un litru.Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.