VIDEO Cum se execută un drift ca la carte
07/02/2014
Limita de viteză ar putea crește
10/02/2014

Bikes on Ice 2014. Motociclete, foc de tabără și semne de primăvară

Bikes on Ice 2014 este un fel de vestitor al primăverii. Vine la ficare început de an, când niște motocicliști mai mult sau mai puțin nebuni tremură și 500 de km până pe malul lacului Cinciș, de lângă Hunedoara.

Sâmbătă seara, la intrarea dintr-un complex de pe malul lacului Cinciș vedeai 10-12 motociclete aliniate. Ceva mai departe, încă patru motoare și două corturi. Apoi, alte cinci-șase la căsuțe. În total, vreo 20. În jurul unui foc, de 8-10 ori mai mulți motocicliști. Haine de piele, veste cu însemnele cluburilor din zonă, cizme. Ficare, venit cu ce a putut, în funcție de reumatism, echipament, ambiție și gura nevestii. Așa începea ultima și cea mai serioasă seară de la Bikes on Ice 2014, prima întrunire moto a sezonului și singura din această parte de Europă care se ține iarna.

De inspirație germană

Inspirația a venit de Elefantentreffen, o întâlnire care s-a ținut prima oară acum 40 de ani, cu 10 oameni. Între timp, a ajuns la 1.500 de participanți, anual. Bikes on Ice a avut loc pentru prima oară în 2006. Atunci au venit 40 de oameni, pe care organizatorii nu-i mai văzuseră vreodată, povestește Dan Cioară, vice-președintele Road Patrol M.C., clubul care organizează acest eveniment. Apoi, de la an la an, numărul participanților a variat, de la 200 la 400 de oameni.

enduro adventure

Parcare era dominată de motociclete enduro-adventure

Parcarea de la Bikes on Ice 2014 era dominată de motociclete enduro-adventure, cu Honda Transalp în prin plan. Mai zăreai două cruisere, o bijuterie de motocicletă cu ataș (și mitralieră pe locul pasagerului) un scuter și o Honda Hornet, cu care a ajuns subsemnatul. Iar dacă-n parcare mai vedeai câteva diferențe timide de abordare asupra motociclismului, lucrurile se schimbau când ajungeai la foc: două chitări, un butoi pe post te tobă, cel puțin 10 oameni pe post de vocalist (unul cu inflexiuni a la Cristi Minculescu) și nea Mihai repetând obsesiv ″Puștoaicooo, tu ai sânge de viperăă..″

IMG_0210

Specialitatea serii: cârnatul la țepușă.

Meniul consta în mici, cârnați și-n ce și-a adus fiecare de acasă. Piesa de rezistență era bucata de slănină sau cârnatul înfipte în țepușă și pârlite direct de la foc. Totul, asezonat cu țuică, de la Hunedoara sau de-acasă.

Este inutil să mai spun că distracția a ținut până-n zori. Ba chiar era 9.00 dimineață când am ieșit din cameră și i-am văzut pe camarazii pe care-i lăsasem cu o seară-nainte să ducă greul așezați în jurul aceluiași foc.

IMG_0279

Vedeta festivalului.

Bine, bine… distracție, ar întreba unii, dar cu frigul cu rămâne? Spre dezamăgirea organizatorilor, n-a fost zăpadă. Nici măcar frig. Puteai dormi liniștit la cort dacă aveai un sac cât de cât ok. Drumul: un Hunedoara – Hațeg – Caransebeș de vis, cu munții în stânga, soarele pe cer și nicio mașină pe drum. Mai greu cu autostrăzile (în special București – Pitești – 0 grade Celsius), unde înghețau mâinile și picioarele, dar o țuică tare, un foc și ceva voie bună le rezolvă pe toate.

 Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

1 Comment

  1. […] moto, iar în acest weekend avem parte de prima întrunire moto de vară (pentru că există și Bikes on Ice). Este organizată de BlackHelmets și va avea loc în localitatea Mănești, jud. Dâmbovița, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.