Filmul este gata. Urmărește aventura din Siberia – Go East I
23/08/2018
Evoluția motociclistului. De la boboc la găină bătrână
27/08/2018

Zece despre Rusia. Femei, băutură și borschuri

Au trecut câteva zile de când am ajuns acasă, după o lună prin Rusia, de la Vest la Est: 5.000 de km cu Trans-siberianul, încă 4.000 cu motocicleta prin nord-estul Siberiei, și încă o săptămână în marile orașe din Rusia – Saint Peteresburg și Moscova. Pe lângă jurnalul de bord și filmele de călătorie, ar mai fi multe de spus despre Rusia. Mult prea multe. Iată câteva lucruri interesante, fără a avea pretenția că sunt reprezentative. Doar câteva observații de călător. 

 • La benzinărie, întâi plătești, apoi alimentezi. Estimezi cât vrei să pui, dai banul și după aceea te duci la pompă. Ce se întâmplă dacă estimezi greșit? Te duci la casă și iei restul.
 • Rangul oligarhului rus se măsoară în numărul de Land Cruisere cu bodyguarzi. Cei mai mici au limuzina lor și un Land Cruiser antemergător, cu patru oameni înarmați. Apoi, sunt cei care au Maybachul flancat de două mașini de protecție. Dar, într-o seară, în timp ce mă plimbam prin zona Kitai Gorod din Moscova, am zărit o limuzină cu un Land Cruiser în față și alte două în spate. Probabil era un pește mare, de prim rang.
 • Trans-siberianul merge, fără oprire, 9.000 de km, fiind cea mai lungă rută pe calea ferată în lume. Desigur, sunt opriri între Moscova și Vladivostok, unele au chiar și 40 de minute – e nevoie ca o vidanjă să treacă pe la cele 20 de vagoane, iar asta durează.
 • La cateva mii de km est față de Moscova intri în roaming. Da, ești în aceeași țară, ai aceeași rețea, dar tarifele cresc. Așadar, MB de net te costă cam cât o porție de borsch. 
 • Se spune că niciodată o sticlă goală nu trebuie să rămână pe masă. Odată golită, sticla trebuie să dispară. Iar din ce-am observat, aceeași regulă se aplică și la pahare, doar că altfel. Acestea nu dispar de pe masă, ci vor fi umplute din nou. 
 • Pe vremuri, în Moscova se spunea că singurul șofer de taxi treaz este Apollo. Acel zeu grec care stă într-o șaretă trasă de patru cai și se află pe acoperișul Bolshoi Theater. Acum a apărut Uber.
 • Am mâncat foarte mult borsch. Era singurul cuvânt din genul supelor pe care-l stiam. Ulterior am învățat și “rassolnic”. Îmi amintea de Raskolnikov, personajul lui Dostoievski din Crimă și Pedeapsă. 
 • În Rusia nu găsești presă internațională. Nici măcar în aeroport. Așadar, succes cu “Pravda”. 
 • În toată țara există nenumărate statui cu capul lui Lenin. Doar capul. Este și un top, iar cea mai mare dintre ele e la Ulan Ude. Am avut plăcerea s-o văd și s-o fotografiez. Desigur, cu un grup de chinezi alături. 
 • Rușii sunt sătui de turiștii chinezi. Și de chinezi, în general. Au și o fobie – natalitatea fiind redusă, se tem că urmașii lor vor avea ochi oblici și numele Vladimir Xiaomi. 
 • Legenda este adevărată. Rusoaicele sunt frumoase. Dar modeste fiind, spun că-i vorba de concurență și că vor să aibă grijă de ele. Prea puțini bărbați interesanți pentru o populație feminină de o asemenea anvergură. Așadar, în caz că vreți să emigrați…

Tocmai am publicat filmul călătoriei în Rusia (prima parte). Îl puteți vedea pe YouTube. Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.predoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.