VIDEO Burnout în… bucătărie
29/11/2013
VIDEO BMW S 1000 R în acțiune
30/11/2013

(P) Yamaha MT-09. Explorează partea întunecată

(P) Putere, caracter, manevrabilitate, sentimentul unic al mersului pe motocicletă dus la superlativ: Yamaha MT-09.

Băieții care se plimbă noaptea prin oraș cu sportive ar trebui să-și reconsidere opțiunile. Să renunțe la patru-n linie și carenă pentru un naked cu atitudine și un motor cu personalitate: Yamaha MT-09.

yamaha mt-09 (18)

Yamaha MT-09 este suplă și musculoasă. Foto: Mihnea Ratte

Este noua armă a fabricii din Iwata. Vine direct din partea întunecată a Japoniei și, pe cât pare de sobră ca aspect, pe atât este de distractivă și de vie. Practic, este un nou concept în materie de naked propus de japonezi. Ai în față un tricilindru cu personalitate și o poziție de motard. Dar să le luăm pe rând.

Yamaha MT-09 are un motor cu trei cilindri și 850 cc care dezvoltă 115 cai putere la 10.000 rpm. Cuplul maxim este de 87.5 Nm la 8.500 rpm. Asta înseamnă că atunci când tragi de gaz, trebuie să te ții bine în șa, altfel motocicleta pleacă de pe loc fără tine. Simți instantaneu că-ți îngheață sufletul și se ridică imediat în wheelie. Practic, tricilindrul este calea de mijloc între un patru în linie cu performanțe la turații mari și un bicilindru cu cuplu bun la turații mici. Cum sună? Răgușit, încântător, ca un cântăreț de blues pe-o scenă din New Orleans.

Motorul de pe Yamaha MT-09 are trei hărți disponibile, selectabile printr-un buton. Modul B este potrivit pentru mersul liniștit la serviciu și zile umede, setarea standard e undeva la mijloc, iar în modul A, fiara se dezlănțuie.

Look-ul este sobru, minimalist. Panoul de bord care dotează Yamaha MT-09 este compact, dar îți oferă toate informațiile de care ai nevoie (inclusiv treapta de viteză) și are un contrast și o luminozitate pe care le întâlnești la motocicletele pentru circuit. Astfel, poți citi dintr-o privire datele pe care ți le transmite.

BannerEvacuarea este scurtă, băgată sub motocicletă, bascula este asimetrică, roțile din aliaj sunt ușoare, iar prizele de aer inspiră forță. Finisajele sunt de calitate, la fel ca materialele folosite, dar asta nu aduce un preț ridicat. Cât despre fiabilitate, este o Yamaha, iar asta ar trebui să spună totul.

yamaha mt-09 (21)

Toba 3 în 1 redă prefect cântecul răgușit al motorului. Foto: Mihnea Ratte

Cum stai pe ea? Aproape ca pe supermoto, în față, cu genunchii în rezervor, astfel încât s-o controlezi perfect în trafic. Și te poți strecura cu ea mai bine decât cu un scuter. Asta și pentru că Yamaha MT-09 este o motocicletă foarte ușoară și atletică. Are doar 188 de kg și mușchi de campion.

Frânele sunt la fel de prompte ca accelerația. Cu sau fără ABS, te oprești cât ai zice Yamaha, fără emoții și fără să-ncepi să dansezi pe asfalt.

yamaha mt-09 (4)

Yamaha MT-09 este mereu pregătită de acțiune. Foto: Mihnea Ratte

Yamaha MT-09 aduce ce-are mai bun o motocicletă: atitudine și plăcerea pilotajului. Este un motor pe care-l cumperi să te simți bine și care nu te lasă să te plictiești. Deci, ești gata să-ți arăți partea întunecată?

Banner

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.