Motocicleta care frânează singură
26/02/2014
Predeal Snowmobile 1 Winter Cup, anulată din cauza lipsei zăpezii
26/02/2014

Misterul finanțărilor din motociclismul sportiv românesc

Finanțarea lui Robi Mureșan este unul dintre cele mai mari motive de ceartă în motorsportul românesc. Faptul că tatăl lui este chiar Președintele Federației ridică semne de întrebare cu privire la acordarea banilor, dar Mureșan spune că totul este transparent și corect.

Gâlceava din motociclismul sportiv românesc a atins cote înalte în ultima perioadă. Ambele tabere se acuză reciproc, iar ițele sunt așa de încâlcite încât ți-ar trebui un an întreg ca să le desfaci. Pe lângă contradicțiile privind planurile pentru următorii patru ani, discuțiile din jurul Dunlop RoSBK și tot felul de acuzații, există o situație ce poate fi adusă în centrul atenției: finanțările.

Tabăra lui Costin Oprea îl acuză pe Cristian Mureșan, actualul președinte, că singurul interes este să obțină finanțări pentru fiul său. „Mureșan se prezintă peste tot în calitate de președinte pentru a găsi finanțare fiului său, în numele Federației. Practic, toate fondurile pe care le poate accesa Federația pe proiecte, le ia Mureșan“, spune tabăra lui Costin Oprea.

1903214_694862477220715_1706615570_n

Robert Mureșan a primit, în 2012, 50.000 de lei pentru pregătire, dar n-a concurat niciunde.

Potrivit unui act din 2012, Mureșan a primit 50.000 de lei de la Comitetul Sportiv și Olimpic Român pentru pregătire, deși n-a participat în nicio competiție, fapt ce a stârnit indignarea mai multor sportivi.

Cristian Mureșan: „Sunt vorbe-n vânt“

Pe de altă parte, Cristian Mureșan spune că situația creată n-a fost din vina fiului său: „Am avut un proiect cu Robi pentru participare în Campionatul Mondial și COSR-ul i-a oferit finanțare. Robi a fost în entry-list, dar echipa din Ungaria n-a mai avut sponsori. I-am dat în judecată, le dădusem 40.000 avans, ne judecăm și-acuma să ne recuperăm banii. Sunt vorbe aruncate-n vânt. Eu n-am luat bani niciodată din bugetul Federației“, a declarat Cristian Mureșan pentru PeMotoare.ro

În afară de Robi, totuși, cine-a mai primit bani? „Băieții de la Six Days (n.r. International Six Days Enduro), care au luat bani chiar din bugetul Federației. A mai primit și Tompa, Sorina Sandu, Mircea Vrăjitoru, tot din bugetul Federației. În plus, toți sportivii din lotul național. Robert Mureșan n-a intrat niciodată în acești bani“, mai spune actualul președinte.

Gyenes: Banii de la Federație nu mi-au ajuns nici să plătesc taxa de înscriere la Six Days

Many Gyenes, pe de altă parte, cel mai valoros pilot de enduro din România și unul dintre membrii echipei lui Oprea n-a putut obține finanțare pentru Dakar – cel mai prestigios raliu din lume. Motivul? Dakarul nu intră în competițiile FIM, iar Ministerul nu ar acorda bani pentru o astfel de competiție. Contactat de PeMotoare.ro, Gyenes a spus că nu asta l-a deranjat cel mai tare,

„Am fost prezent la International Six Days Enduro în 2012 cu Lotul Național de Enduro în Germania și în 2013 în Sardinia. Cristi Mureșan a spus că pentru Dakar nu se pot cere finanțări, deoarece nu este etapă mondială și că încearcă să ne ajute pentru Six Days. Lucru care s-a întamplat, dar decontul pe care l-au făcut la Timișoara, în decembrie, la decernarea premiilor nu a acoperit nici măcăr taxa de înscriere pentru acest concurs și, probabil, mulți dintre cei care au citit interviul lui Muresan cred că mi s-au decontat toate cheltuielile“, spune pilotul.

Mureșan: „Nu este buget“

În replică, președintele Federației spune că doar atât și-a permis și că bugetul este limitat. „Din bugetul Federației cu ce să-l ajut, în cond în care eu am 36.000 de euro. Ce să fac? Să dau tot bugetul? Nu există numai aceste competiții“.

Cristian Mureșan justifică transparența privind acordarea banilor prin faptul că Federația doar face lobby. „Înainte de începutul anului se depune un proiect aparte de bugetul Federației. Astfel de proiect se depune în paralel cu cererea de finanțare a federației. Dacă ministrul/ministerul consideră că merită să investească, poate dă bani“, explică oficialul. Acesta mai spune că Federația poate susține orice proiect, atâta timp cât este „serios“ și cât „dovedește că sportivul este acceptat în competiție“.

Interviuri ample cu principalii actori ai acestei dispute pentru șefia Federației Române de Motociclism găsiți pe site-ul rorace.ro. Alegerea președintelui Federației are loc pe 8 martie.Cristian Predoi
Cristian Predoi
Redactor-șef PeMotoare.ro Facebook: Cristian Predoi Instagram: @cristian.adventure

1 Comment

  1. […] de PeMotoare.ro, Csaba Tompa și Sorina Sandu răspund afirmațiilor președintelui FRM Cristi Mureșan, care a spus că s-au numărat printre sportivii care au primit bani din bugetul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.