Biaggi: Rossi a fost ca o maimuță care s-a cățărat pe popularitatea mea
10/12/2013
VIDEO Motocross urban. Made in Russia
10/12/2013

Delta Dunării. Locul unde motocicleta se unește cu marea

Delta Dunării este locul în care trebuie să ajungă orice motociclist. Fiecare kilometru aduce peisaje spectaculoase, iar răsăritul soarelui, plaja pustie și peștele mâncat la localnici sunt de neegalat.

Poveste realizată alături de prietenii de la kulturide.com, specialiști în adventure-touring. 

Trebuie să pornești din Tulcea, iar apoi să treci cu bacul spre Chilia. Traseul care urmează este de dificultate mică. Ai de ales dintre mai multe variante de a ajunge la Chilia, în funcție de zonele inundate sau, pur și simplu, de preferința pe care-o ai. Poți rămâne pe drumul pietruit care te duce la Chilia sau o poți lua pe diguri, străbate câmpii, traversa păduri. Este o zonă foarte pitorească și dificultatea mică o face numai bună pentru a te încălzi pentru ceea ce urmează.

IMG_3237

Unele sate sunt semi-părăsite. Foto: kulturide.com

De la Chilia, direcția setată este către Marea Neagră prin satele izolate presărate până la mare. Aici dificultatea crește, prezența nisipului fin va îngreuna puțin deplasarea, dar dacă motocicleta este echipată cu anvelope corespunzătoare, n-ai de ce să te temi. Compensând dificultatea traseului, peisajele sunt spectaculoase. Este incredibil cum totul pare sa crească din nisip.

După ce treci de Chilia, o atracție ar fi mediul rural autentic care trebuie „încercat”. Cazarea se face la localnici, iar masa se va servi tot la ei. Meniul conține tot felul de specialități din pește, produse lactate de la animalele proprii și legume din gradină. Călătoria motorizată pe ulițele nisipoase ale satelor cândva dens populate, acum semi-parăsite, este ceva ce nu-ai vrea să se termine; oriunde găsești o poteca care te va duce undeva și mereu va fi ceva de descoperit.

1148826_514274851990283_2002248177_n

Cazează-te la localnici. Foto: kulturide.com

Orașul Sulina este cea mai estică localitate din Romania și, totodată, km zero al Dunării. Orașul încă mai are acea atmosferă a perioadei sale de prosperitate de la începutul secolului XX, un oraș cosmopolit unde locuiau 16 naționalități diferite și cel mai important port al Dunării de Jos.

Odată ajunși aproape de mare, direcția se schimbă către sud, pe malul mării sau pe digul paralel cu plaja. Te poți opri oricând pe plaja pustie ca să faci o baie-n mare. Mergând astfel pe malul mării, poți ajunge până la Sf. Gheorghe ca punct terminus sudic al traseului. De aici începe drumul de întoarcere către Tulcea, prin localitățile turistice de pe malul brațului Sf. Gheorghe.

946374_514273641990404_894767117_n

Foto: kulturide.com

Lucruri pe care nu trebuie să le ratezi

Delta Dunării este un loc unde nu găsești obiective turistice clare. Delta pe motocicletă este o aventură în care vei găsi ceva interesant în fiecare kilometru parcurs.

 • În Chilia Veche, una dintre cele mai vechi așezări din Romania, găsești o biserică impunătoare construita de Ștefan Cel Mare, a treia ca înălțime din țară. Tot în Chilia avem o atracție un pic mai neobișnuită: faimoasa pușcărie care funcționează și-n prezent. Mai ții minte cântecul „La Chilia-n port?“
 • Cazarea la localnici. Mâncare autentică.
 • O baie-n mare pe plaja pustie
 • Răsăritul de soare de la Sulina
IMG_3213

Oprește-te pentru o baie-n mare. Foto: kulturide.com

Planificare și durată traseu

Traseul se împarte în etape, iar durata acestuia poate fi cuprinsă între 3 și 5 zile. Fiind teren plat, călătoria poate fi făcută în orice perioadă a anului, poate mai puțin în plină vară cand sunt călduri foarte mari și-n lunile de iarnă cu temperaturi foarte scăzute și vânt puternic. Delta Dunarii este acel spațiu unde natura, din fericire, încă deține controlul și am vrea să rămână așa.

Protejează ecosistemul

Ecosistemul zonei, foarte spectaculos este, de asemenea, foarte fragil. Deplasează-te astfel încât “urma” lăsată să fie cât mai mică. Respectând locurile, oamenii și natura ne putem bucura pe termen lung de această zonă minunată.

IMG_4275

Fiecare kilometru aduce ceva frumos. Foto: kulturide.com

Recomandări traseu și motocicletă

Motocicleta trebuie să fie echipată cu anvelope mixte sau de cross. Cea mai bună alegere este să ai gume de cross sau cu crampoane mai mari pentru a ușura traversarea zonelor nisipoase. Pentru acest traseu nu recomandăm folosirea de genți laterale și topcase, ci a sacilor textili prinși cu cordeline elastice. Șocurile cauzate de denivelările pronunțate pot rupe elementele de prindere ale bagajelor rigide.

Autonomia motocicletei trebuie să fie de cel putin 130 de kilometri. Echipamentul trebuie să mai conțină și o trusă cu scule pentru a repara eventualele pene de cauciuc și pentru intervențiile mecanice minore.

IMG_4260

Ai grijă să lași o „urmă“ cât mai mică. Protejează ecosistemul. Foto: kulturide.com

Poveste realizată alături de prietenii de la kulturide.com, specialiști în adventure-touring. 

[nggallery id=134]

 Kulturide.com
Kulturide.com
Romania. Off the beaten path.

10 Comments

 1. Simona spune:

  de frumos – e frumos, dar teoretic cu motoare in rezervatie nu e voie

 2. Radu spune:

  se merge doar pe drumurile dintre localitati folosite si de localnici cu vehicule motorizate

 3. silviu spune:

  „Poți rămâne pe drumul pietruit care te duce la Chilia sau o poți lua pe diguri, străbate câmpii, traversa păduri.” …nu prea poti daca te duci de capu’ tau s-ar putea sa dai explicatii garzii de mediu…amenzile nu sunt tocmai mici.

 4. Alex Irimia spune:

  felicitari baieti!! eu stau in sulina si nu va pot spune decat ca:
  – ati descris mai bine decat as fi putut face eu!
  – eu ma bucur de toate astea incontinu 😛
  – in delta sunt f putine locuri und nu ai voie sa mergi cu motoreta 😉

 5. Dan Filipache spune:

  Felicitari!
  Daca se poate la urmatoare tura as participa si eu!
  Multumesc

 6. […] o plimbare prin Deltă, Kulturide.com – specialiști în adventure-touring – și PeMotoare.ro te invită într-o […]

 7. […] Dacă vrei să vezi răsăritul soarelui pe malul mării și o plajă pustie, alege Delta. Pornești din Tulcea, treci cu bacul spre Chilia, iar de acolo te îndrepți spre mare. Te poți caza la localnici și tot la ei poți mânca. Într-un final, ajungi la Sf Gheorghe de unde te întorci spre Tulcea. Mai multe detalii despre acest traseu. […]

 8. c spune:

  ati ajuns in Letea? Dupa fotografii asa pare! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.